JRCZ in Middelburg
JRCZ in Middelburg Foto: JRCZ

Open dag JRCZ in Middelburg

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Wil je zien waar studenten, docenten, onderzoekers en de praktijk samenwerken aan oplossingen van de toekomst? Kom dan zaterdag (18 maart) naar het gloednieuwe Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in Middelburg. “Het is een unieke mogelijkheid om het gebouw van binnen te bekijken”, zegt manager Leo Blok.

Leo Blok is al ruim een jaar manager van het JRCZ. Een droombaan, zegt hij in de grote, lichte makerspace op de begane grond. “Het is ontzettend dynamisch. Hier kan ik mijn creativiteit en ideeën in de praktijk brengen. Ik vind het inspirerend om studenten van het mbo, hbo en wo in deze state of the art-omgeving samen te zien leren en projecten uit te proberen. Ik heb er zin om dat de komende tijd verder vorm te geven.”

Belangrijke vraagstukken
 In het JRCZ werken studenten, docenten en onderzoekers van HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt en Scalda aan vraagstukken die belangrijk zijn in een deltagebied als Zeeland. “Het is een prachtig gebouw op een mooie, centrale locatie waar vrijwel alle hedendaagse, moderne apparatuur en techniek voorhanden is”, zegt Blok. “Maar het is meer dan een gebouw! We zijn een onderzoekscentrum dat zich bezighoudt met de thema’s water, energie, voedsel en biobased economy. Bedrijven, overheden en organisaties kunnen bij ons terecht met vragen over de thema’s. De studenten gaan er vervolgens mee aan de slag. Ze doen onderzoek en bedenken en maken oplossingen.”

Prachtig uitzicht
De open dag van het fonkelnieuwe onderzoekscentrum is voor jong en oud. Als bezoeker kun je de laboratoria voor engineering, chemie, data science en ecologie bezoeken. Hier laten de onderzoekers en studenten van alles zien en is veel te doen. Ook kun je kennismaken met de onderwijsinstellingen, in gesprek gaan met studenten, docenten en onderzoekers en je kennis bijspijkeren over de thema’s.

Als kers op de taart kan iedereen op het dak genieten van het prachtige uitzicht over Middelburg en Vlissingen. “Dat moet je zeker niet missen”, zegt Blok over dat uitzicht. “Het is zaterdag een unieke mogelijkheid om dit schitterende gebouw van binnen te bekijken. Eindelijk! Wij staan klaar om iedereen te ontvangen, rondleidingen te geven en alle vragen te beantwoorden.”

De deuren van het JRCZ staan open tussen 11.00 en 15.00 uur. Er zijn drie tijdssloten. 

Aanmelden voor één van deze tijden is verplicht als je wilt komen via jrcz.nl/opendag.