De Black Sheep Honey Rollers
De Black Sheep Honey Rollers Foto: Edwin Mijnsbergen

‘Roller derby moet je wel echt willen’

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

KOUDEKERKE - In de bijna tien jaar die de club bestaat speelde het team van de Black Sheep Honey Rollers al behoorlijk wat wedstrijden, maar pas nu spelen de dames hun eerste thuiswedstrijd in Zeeland. Op zaterdag 1 april ontvangen ze de Rockcity Rollers uit Eindhoven, in de Couburg in Koudekerke. Het enige roller derby team van Zeeland hoopt dat veel mensen komen kijken naar de wedstrijd. 

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Roller derby is een full contactsport op traditionele rolschaatsen, met twee wieltjes voor en twee achter, die vooral door vrouwen wordt beoefend. Het spel wordt gespeeld door twee teams die tegen elkaar strijden op een ovale baan. De bedoeling van het spel is dat een speler van het ene team de spelers van het andere team inhaalt. De spelers mogen hun tegenstanders daarbij hinderen.

Black Sheep Honey Rollers bestaat sinds 2013. De club werd opgericht in Middelburg. In die stad werd jarenlang getraind in de voormalige sporthal aan de Nassaulaan. Toen die werd afgebroken moest de club op zoek naar een ander onderkomen. Er werden tijdelijke oplossingen gevonden, maar het Walcherse team slaagde er vervolgens maar niet in om ergens een vaste plek te krijgen. Gemeente Veere bood uitkomst. De dames trainen tegenwoordig in Oostkapelle en Koudekerke, en krijgen in dat tweede dorp nu hun eigen vaste plek, in sporthal de Couburg aan de Duinstraat.


Primeur
Op zaterdag 1 april, om 14.30 uur, speelt Black Sheep Honey Rollers tegen de Rockcity Rollers uit Eindhoven. In de Couburg. Het is een primeur. Kaisa Glansdorp, die al zo’n acht jaar is verbonden aan de club, legt uit: “we hebben altijd al wedstrijden gespeeld, hoor, maar voor de teams uit andere provincies was de reis naar Zeeland vaak geen optie. Te ver, te moeilijk: je kent het wel. Daarom zijn we heel blij dat we nu eindelijk eens thuis kunnen spelen. Natuurlijk hopen we dat er veel supporters zullen zijn. Dat geeft je als team toch een steuntje in de rug. We zijn ook blij met de steun van gemeente Veere. In Middelburg hadden we veel moeite om ergens een vaste plek voor onze trainingen te vinden. Hier was het geen probleem. Behalve in Koudekerke kunnen we ook trainen in Oostkapelle. Voor de meiden maakt de locatie verder niet zo veel uit. Die komen uit heel Zeeland.”

Fresh Meat
Black Sheep Honey Rollers heeft voldoende leden om wedstrijden te kunnen spelen, maar nieuwe zijn altijd welkom. Glansdorp: “er is best wel wat verloop, binnen ons team. Door blessures bijvoorbeeld, of door zwangerschappen. Ook daarom zetten we doorlopend in op ledenwerving.” Lachend: “’fresh meat’ noemen we die nieuwe leden, met een knipoog. We houden de aanmeldprocedure bewust laagdrempelig. De inloop is gratis, zodat je kunt kijken of de sport wel echt iets voor jou is. Roller derby moet je echt wel willen Het gaat er soms best pittig aan toe, op de trainingen. De benodigde spullen kun je eventueel van ons lenen. Als je besluit in te stappen kun je altijd nog je eigen uitrusting aanschaffen. Je moet wel minimaal zestien zijn, om mee te kunnen trainen. Als je achttien jaar of ouder bent mag je ook meedoen aan wedstrijden. Maar naar wedstrijden komen kíj´ken mag iedereen. Tot ziens, op zaterdag 1 april!”