Meesterwerk in Middelburg

Afgelopen maand was het schilderij “De Vaandeldrager” van Rembrandt te bewonderen in het Zeeuws Museum. Dit meesterwerk maakt momenteel een toer door Nederland en is zodoende in elke provincie voor een maand te bewonderen.
Een wereldberoemd schilderij van een wereldberoemde schilder. Rembrandt van Rijn was eeuwenlang bekend tot ver over de Nederlandse grenzen. Die bekendheid leidde er toe dat veel van zijn schilderijen opgekocht werden door buitenlandse verzamelaars. Zo ook de Vaandeldrager. Al die tijd was dit meesterwerk in het buitenland en vooral in particulier bezit. Begin vorig jaar kwam de Vaandeldrager weer naar Nederland.


De Vaandeldrager is een meesterwerken en is onlosmakelijk verbonden met onze geschiedenis. Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland.
Het beeld dat Rembrandt met zijn schilderij oproept is die van zelfverzekerdheid. Die spat als het ware van het doek af. In het jaar dat het vermoedelijke zelfportret werd gemaakt (1636) ging het de steden in de Republiek economisch voor de wind. Maar ook in die jaren stapelde crisis zich op crisis.
Denk aan de economische malaise als gevolg van de tulpenhandel die in die jaren rondwaarde en de Tachtigjarige Oorlog die toen ook nog steeds voortduurde. Ondanks die tegenslagen laat Rembrandt een zelfverzekerd beeld zien.
Die zelfverzekerdheid wens ik onszelf ook toe.


U kunt de Vaandeldrager is nog tot 30 maart te bekijken in het Bonnefanten museum in Maastricht en daarna, heel de maand april, in Groninger Museum. Na de tournee door Nederland krijgt het schilderij een plek in de Eregalerij van het Rijksmuseum.[n]