Zeeuwse gemeenten en organisaties werken aan inclusie

MIDDELBURG - Het afgelopen jaar werkten Zeeuwse gemeenten en organisaties voor het eerst vanuit een coalitie samen aan activiteiten om de Zeeuwse samenleving meer inclusief te maken. ‘Coalitie Zeeuws Deltaplan aanpak Discriminatie' is op initiatief van Anti Discriminatie Bureau Zeeland in het leven geroepen en blikt na een eerste jaar terug op een goede start.


“Het tegengaan van discriminatie en het bevorderen van diversiteit en inclusie, is een opdracht van ons allemaal”, aldus Stefano Frans, beleidsadviseur bij Anti Discriminatie Bureau Zeeland. “We willen dat iedereen zoveel mogelijk kan meedraaien in onze samenleving, maar dat is nog een hele klus.” Het bureau, waar  inwoners van Zeeland discriminatie kunnen melden, wilde vorig jaar iets doen om discriminatie juist zoveel mogelijk te voorkomen. De activiteiten die door deze coalitie zijn ontwikkeld sluiten daar dus ook bij aan. De eerste Zeeuwse Inclusieweek is daar een mooi voorbeeld van. In deze week, van 7 tot en met 13 november 2022, zijn 9 verschillende acties uitgevoerd. Hogeschool Zeeland organiseerde bijvoorbeeld een lunchlezing voor studenten over het belang van diversiteit in jeugdliteratuur. Voor gelovige ouders organiseerde Wijdekerk gespreksavonden over geloof en seksuele diversiteit. Zelfs tijdens de Contacta werden activiteiten georganiseerd, zoals een inclusiekraam en een koffietafel voor 55+ werkzoekenden. Gemeente Schouwen-Duiveland organiseerde een drukbezochte ontmoetingsdag op het gemeentehuis. Tal van maatschappelijke organisaties werden daar samengebracht en gingen in hun eigen ‘huiskamers’ met bezoekers én elkaar in gesprek.

Naast de Zeeuwse Inclusieweek zijn er ook nog andere mooie winsten geboekt. Zo heeft de politie speciale agenten aangewezen als contactpersoon voor discriminatiezaken. Het voltallig Zeeuws onderwijs heeft een richtlijn opgesteld om de schoolomgeving meer inclusief te krijgen. Ook werden er zelfmoordpreventie-trainingen gegeven aan professionals. Steeds meer gemeenten en organisaties hijsen op 10 december de mensenrechtenvlag. Burgemeesters worden vanaf nu twee keer per jaar bijgepraat over de ontwikkelingen over discriminatie in hun gemeenten.

Het komende jaar zal de coalitie met meer nieuwe acties aan de slag gaan. Op www.zeelandinclusief.nl worden allerlei mooie voorbeelden van activiteiten, gastlessen en projecten gedeeld, om zo andere gemeenten en organisaties te inspireren.[n]