Museumdocent Liesbeth Labeur vertelt over water in kunst
Museumdocent Liesbeth Labeur vertelt over water in kunst Foto: Marielja ten Bruggencate

Kinderkunstweek: water in de kunst

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – Tijdens de Kinderkunstweek bieden galeries, kunstenaars, musea, boekhandels, bibliotheken en de centra voor kunst- en cultuureducatie activiteiten aan die buiten maar ook binnen school kunnen plaatsvinden. Op school, of in de vrije tijd. Het thema van dit jaar: Van druppel tot tsunami – Water in de kunst.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Van 15 tot en met 26 maart was het Kinderkunstweek. Veel schoolklassen gingen op bezoek bij een museum, kunstenaar of galerie. Zo ontving ook het Zeeuws Museum verschillende schoolklassen. Museumdocenten namen de kinderen mee en daagden hen uit het water in de kunst te ontdekken. Liesbeth Labeur ging met de middenbouwklas De zeeschildpad van Het Springtij naar de Wonderkamers. Schatten van over de hele wereld, die verzameld zijn door reislustige Zeeuwen, staan hier opgesteld. 

Even iets anders
Het is een verrassende verzameling met onder andere vogels, schelpen, Indianen schoenen, paddenstoelen, poppen en de alom bekende mummie van een kind. “Ik vind de mummie niet eng,” zegt een jongen van 9. Voor het eerst in zijn leven is hij een museum. “Het is geschiedenis en dat is leuk.” Dat de schatten van over zee komen, kunnen de kinderen zich wel voorstellen. Ze hebben allemaal wel eens grote schepen in een film gezien, maar een zeeslag op een wandtapijt, dat is even iets anders. Labeur vertelt dat de wandtapijten 450 jaar oud zijn en dat ze niet alleen verbeelden welke victories er behaald waren, maar dat ze vroeger ook de koude gebouwen warm hielden. “Het zijn dus eigenlijk warmtapijten?” roept een andere jongen.

Inspiratie
Botten van walvissen en een opgezette babyorka spreken tot de verbeelding. Het zijn zeedieren, dus die leven in het water. Maar het poppenstoeltje omhuld met zoutkristallen, is dat ook water? De leerlingen weten veel soorten water te benoemen: zeewater, kraanwater, bubbeltjeswater, vies water, sneeuwwater, regenwater. “Bah, ik wil geen regen meer.” De klas liep van school naar het museum en zag onderweg overal kunst, en miezerbuien. Schilderijen in een etalage, standbeelden op straat en mooie gebouwen. Tijdens de Kinderkunstweek maken kinderen van het primair en speciaal onderwijs kennis met moderne en hedendaagse beeldende kunst. Om ook in andere weken van het jaar over kunst een lesprogramma samen te stellen biedt de organisatie een ideeënboek aan waar leerkrachten inspiratie uit kunnen putten. Daarnaast is er het digitale klaslokaal.