Piet Reijnoudt bij de molen in Nieuw en Sint Joosland
Piet Reijnoudt bij de molen in Nieuw en Sint Joosland Foto: Joan Krüse

Piet Reijnoudt (85) maakt zich op voor de negende Nacht van Nieuwland

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op zaterdag 15 april is het weer zover: dan organiseert muziekvereniging ONDA voor de negende keer de zogenoemde Nacht van Nieuwland. Net als in voorgaande jaren wordt het ook dit jaar weer een avondvullend programma met muziek, show en entertainment. Speciale gast dit jaar is bas-bariton Martijn Hop. Piet Reijnoudt zou je ook een speciale aanwezige kunnen noemen. De 85-jarige is het oudste lid van de vereniging. Hij speelt al 75 jaar muziek. 

De muzikale loopbaan van Piet begon met een paar lessen muziektheorie, die hij volgde bij Piet Meliefste, de grondlegger van muziekvereniging Oefening Na Den Arbeid (ONDA). Eerst speelde hij de bugel, vanaf 8 april 1948. Die datum heeft hij zo paraat. “Ik ben met acht jongens begonnen en al snel was ik als enige over”, aldus Piet. De jeugd wilde toen net als nu ook wel eens voetballen in plaats van muziek maken. Hij herinnert zich dat hij een keer gespijbeld had voor een concours omdat hij een scheur in zijn lip had. Uiteindelijk kon hij toch niet blazen. Maar de vereniging won die dag de eerste prijs. “Toen stond mijn vader me op te wachten terwijl de bus op het dorp aankwam en moest ik met de beker in mijn handen voorop een extra ronde door het dorp lopen”, vertelt Piet lachend.

Spannend
Later stapte hij, mede omdat daar gebrek aan was, over op de cornet. Dit instrument bespeelde hij tot 1975 waarna hij overstapte op de euphonium, die hij tot op de dag van vandaag bespeelt. Toen hij 30 jaar was werd hij tot voorzitter verkozen, wat Piet toch nog wel wat spannend vond. Maar na schuiven in de bestuursfuncties en op aandringen van de leden ging hij toch akkoord. Hij bleef voorzitter tot 1992. “Na 28 jaar is het moeilijk om niet in herhaling te vallen. Je ideeën verouderen”, zegt Piet. Nu hij 85 jaar oud is heeft Piet moeite met het lezen van de bladmuziek. Door een oogaandoening zal het er ook niet makkelijker op worden. Maar voorlopig geniet hij nog volop, als actief lid van de vereniging.

ONDA
Muziekvereniging ONDA is op 27 maart 1907 opgericht. ONDA laat zich regelmatig horen zowel in als buiten Nieuw- en Sint Joosland. ONDA speelt in fanfarebezetting. Het korps staat sinds november 2010 onder leiding van Cora Dellebeke. Op zaterdag 15 april 2023 organiseert ONDA de negende editie van de Nacht van Nieuwland. Zowel ONDA als Jong ONDA spelen onder leiding van Cora Dellebeke een gevarieerd programma in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Bas-bariton Martijn Hop zingt samen met ONDA enkele aria’s. Meer informatie is te vinden op https://muziekverenigingonda.nl.