Hugo Kramer
Hugo Kramer Foto: Edwin Mijnsbergen

We gaan los op ut hos!

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

GRIJPSKERKE - Het is nog twee weken aftellen tot de start van de opbouw van Muziekfestival HRIEPS en het nieuwe Junior HRIEPS, maar in zijn loods in Grijpskerke is Hugo Kramer ook nu al razend druk met alle voorbereidingen. Terwijl hij met de ene medewerker bespreekt hoe en wanneer de rijplaten naar het festivalterrein kunnen worden gereden, vraagt hij de andere of die tijd heeft om even iets af te geven in Bergen op Zoom. Eerder die ochtend zat hij al in overleg met de webmaster van www.hrieps.nl, om een paar aanpassingen aan de website door te nemen. 

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

“Dit gaat het hele jaar door hè”, grijnst Kramer. Na 27 edities HRIEPS is hij gepokt en gemazeld, als festivalorganisator. Maar juist dankzij die meer dan vijfentwintig jaar ervaring weet Kramer dat ieder jaar anders is. Muziekfestival HRIEPS heeft een vertrouwd karakter, met veel elementen die jaarlijks terugkeren, maar het team blijft tegelijkertijd altijd schaven aan de formule. Stilstand is achteruitgang. 

HRIEPS Junior
Voor de komende editie is de belangrijkste verandering de uitbreiding van het festival met een dag voor de jeugd. De juniordag, op 5 mei, wordt verdeeld over drie dagdelen. De ochtend en de middag staan vooral in het teken van lekker spelen en dansen met verschillende artiesten en tal van luchtkastelen, ballonnenclowns, schminkers, kleuren, en dj’s die top 100-kinderhits draaien. In de avond is er een mega disco fris-feest voor de jeugd, in de grote feesttent. In een tweede tent is het Podium Z Talent podium te vinden, met de beginnende bands M!ssquided, Traveling Trashcans, Be for You en MEN. Kramer: “we wilden al langer een festivalvariant voor de jeugd. De aanloop kende de nodige horden, maar ik ben blij dat we het hebben doorgezet. We hebben de leukste acts en de mooiste speeltoestellen. Als het regent is er ook niks aan de hand. Het festival is grotendeels binnen. We zijn ook blij dat Luna optreedt op HRIEPS Junior. Veel kinderen kennen haar van het songfestival en de hit ‘La Festa’. Ze verheugen zich er echt op om haar te gaan zien!”

Classics
Ook in het programma van HRIEPS zelf is er iets veranderd. De tent waar voorheen de liefhebbers van rockabilly aan hun muzikale trekken kwamen is dit jaar het domein van zestigplussers. Kramer: “voor rockabilly was ook altijd waardering, maar het aanbod van bands is toch wat beperkt. Dan val je op zeker moment in herhaling. Tegelijkertijd wilden we graag iets neerzetten voor de oudere rockers, die houden van muziek uit de jaren 60. In die tent dit jaar dus veel muziek uit die tijd, van Beatles tot Rolling Stones, van CCR tot Sixties Revolution en Herman Brood.”

Trots
Kramer is de eerste om toe te geven dat het niet altijd eenvoudig is om de programmering rond te krijgen. Er is veel concurrentie en soms zijn veelbelovende bands door plotseling succes opeens onbetaalbaar geworden. Maar het is weer gelukt. Bovenal is hij gewoon heel trots op de line-up van dit jaar: “La Fuente, Peter Pan Speedrock, nog een keer de Snollebollekes en natuurlijk ons eigen Surrender. Het wordt een prachtige editie, voor een nog breder publiek. We hebben er ongelooflijk veel zin in. We gaan los op ut hos!”