HackShield Middelburg

MIDDELBURG - Je leest en hoort steeds vaker over mensen die slachtoffer zijn van oplichting door iemand die zich voordoet als een medewerker van de bank, of bij het doen van zaken op Marktplaats. Misschien bent u zelf slachtoffer geweest, of kent u iemand die hier mee te maken heeft gehad. Digitale criminaliteit noemen we dat.


Afgelopen donderdag huldigde ik in het Stadhuis Jaimy, Marit en Ayanne als de beste Middelburgse ‘cyber agenten’ van HackShield. Dit is een spel op het internet waar kinderen in de leeftijd van 8-12 leren hoe ze zich weerbaar maken bij het gebruik van internet of social media. In het spel strijden zij als cyber agenten met de politie en de burgemeester om de cyber boeven te vangen. De gemeente Middelburg sloot zich aan bij HackShield en we hebben alle kinderen in de gemeente gevraagd mee te doen. Inmiddels zijn dat er 212. Meedoen is gratis.


Grootouders
Het leuke aan HackShield is dat de kinderen ook opdrachten krijgen om hun opa, oma of buurman te helpen om zich beter te kunnen weren tegen ‘digitale criminaliteit’. Zo kunnen de senioren ook van de jongere generatie leren. En dat is niet voor niets.
Ik begon deze column met mijn zorg dat steeds meer mensen slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Ook bij deze vorm van criminaliteit zijn de meest kwetsbare inwoners vaak het mikpunt. De grootouders zijn niet opgegroeid met computer en social media. Zij zijn daarom extra kwetsbaar.


Maakt het ze niet te makkelijk
Op de website https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/ zag ik het boekje ‘senioren en veiligheid'. In woord en beeld wordt uitgelegd op welke manieren oplichters actief zijn en wat je dan wel of juist niet moet doen.[n]