Johan Elzinga voor de klas
Johan Elzinga voor de klas Foto: Luctor et Detector

Luctor et Detector: Het verleden tastbaar gemaakt

Door: Johan Elzinga Algemeen

MIDDELBURG - Zittend achter mijn bureautje in Middelburg gaan mijn gedachten terug naar vijfentwintig jaar geleden, toen ik nog niet zo lang aan het metaalzoeken was. Daar stond ik, starend over het water van het Veerse meer met in mijn hand een kanonskogel  uit de 17e eeuw die ik net uit de grond had opgegraven. Mijn fantasie gaat terug naar die periode dat een galjoen vanaf de Noordzee voorbij vaart, en zeil zet richting het stadje Veere.

In mijn hoofd zie ik vreemde vlaggen aan de mast die niet bij het stadje horen. Het is een vijand die vervolgens zijn kanonsluiken opent en die richt op het vestingstadje. De bulderende scheepskanonnen schieten in salvo’s hun kanonskogels af. Ze vliegen suizend om mijn oren en vervolgens slaan ze in op de vestingwerken van het stadje. Wat een kabaal! De verdediging zet zich schrap. Kanonnen wordt op het galjoen gericht. Doffe knallen klinken over het water en ik kan bijna het afgeschoten buskruit ruiken. Het in de chaos roepen en schreeuwen spreekt tot de verbeelding. Je voelt gewoon de angstige momenten de schutters en de bevolking destijds moeten hebben ervaren. Even later ben ik terug bij de les, met nog steeds de kanonskogel in mijn hand. Een tastbaar stuk geschiedenis in mijn handen dat zo’n 350 jaar onder de grond heeft gelegen. Hoe gaat is het om dit te mogen ontdekken. Ik krijg een dankbaar gevoel.

Lesprogramma
Na al die jaren denk ik er nog steeds aan terug en realiseer me dat het toch wel erg mooi zou zijn als ik de huidige jongere generatie hier ook enthousiast voor krijg. Maar hoe maak je jongeren enthousiast over het verleden en hoe bereik je ze zonder ze naar een museum te moeten slepen? Luctor et Detector heeft vanuit die vraag een twee lesuren durend programma ontwikkeld dat sinds kort wordt geven op basisscholen. De kinderen kunnen nu kennismaken met onze geschiedenis door te zien, te voelen en te ervaren. In deze gastles leren ze ook nog eens wat metaaldetectie inhoudt en pikken ze veel informatie over metalen mee.

Mooie verhalen
Scholieren van de bovenbouw in groep 7 en 8 worden meegenomen in het deels lokale verleden met behulp van hedendaagse technieken. Bodemvondsten uit verschillende eeuwen vertellen een verhaal over bijvoorbeeld de Zeeuwse bewoners en hun gewoonten destijds. We combineren de lesstof met een actief en fysiek deel, en trekken het wat stoffige imago van de geschiedenislessen uit die oude boeken. We hopen dan ook dat de kinderen na onze gastles enthousiast thuiskomen met mooie verhalen over onze boeiende geschiedenis, vanaf de bronstijd tot aan het heden.

Bent u als ouder, verzorger of (basis-) school ook nieuwsgierig geworden naar onze gastlessen? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Met ons contact opnemen kan via info@metaalzoekworkshop.nl of door te bellen naar +31 (0) 6 29271192.