Chef Remco Elshout met foodcurators Lucas Mullié en Digna Kosse in De Oostkerk
Chef Remco Elshout met foodcurators Lucas Mullié en Digna Kosse in De Oostkerk Foto: Edwin Mijnsbergen

Food Matters: uit eten op de banken van De Oostkerk

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Van 20 t/m 30 april 2023 strijkt het Mostly Modern Festival (MMF) weer neer in Middelburg. Dit jaarlijkse componistenfestival is overgehaald uit New York onder de artistieke leiding van Robert Paterson. Twaalf aanstormende componisten van over de hele wereld krijgen de kans om hun werken te laten horen. Op beide zondagen is er een speciaal programma dat bestaat uit een combinatie van food design, kunst en muziek: een zogenoemd Curated food event, met het pop-up restaurant Food Matters.

Eten in De Oostkerk is niets nieuws. In de afgelopen jaren waren er diverse diners en buffetten in de Middelburgse kerk Maar eten terwijl je in de oude kerkbankjes zit? Dat is een primeur. Op zondag 23 en 30 april krijgen gasten de kans om juist daar aan te schuiven, in pop-up restaurant Food Matters.

Food Matters
Food Matters is een extra onderdeel van het Mostly Modern Festival (MMF), dat wordt gehouden in zowel de Oostkerk als de Zeeuwse Concertzaal. In Food Matters werkt het Middelburgse designbureau Foodcurators samen met een lokale chef. Dit jaar is dat Remco Elshout. Foodcurators werd in 2012 opgericht door Digna Kosse en haar man Lucas Mullié. Hun werk speelt zich af op de grens van voeding en design. Food Matters gaat niet alleen over lekker eten en mooie muziek: het concept richt zich ook op het heden, de toekomst en uitdagingen in ons voedselsysteem. Dat gebeurt met humor, maar dan wel humor met een serieuze ondertoon. Denk aan gerechten als ‘fast-food-shake-slow’, een ‘begrafenis van een banaan’ of ‘visser zonder water’. Food Matters gaat ook over biodiversiteit, de eiwittransitie, een graandeal in oorlogstijd of verzilting van de bodem.

Verrassing
Speciaal voor de gelegenheid heeft Foodcurators tafeltjes gemaakt die aan de kerkbankjes gehangen kunnen worden. Het geeft meteen een andere dimensie aan het geheel, dat ooit werd bevolkt door ouderlingen, kerkvoogden en andere Middelburgers. Met welke gerechten Remco Elshout de gasten precies gaat verrassen blijft nog even een verrassing, maar een bijzondere ervaring wordt het. “Ik ga er iets moois van maken” belooft de chef, die als ZZP’er in verschillende Zeeuwse restaurants werkt, waaronder Restaurant De Lasloods in Vlissingen en Kaffee ‘t Hof in Middelburg.

Meer informatie over het programma is te vinden op https://deoostkerk.nl/programma.