Jezelf zijn

Een aantal recente incidenten lieten zien dat discriminatie van lhbti+-ers nog lang niet verdwenen is. We hebben in ons land nog een lange weg te gaan. Of het nu de mishandeling van een COC-vrijwilliger, de klappen die medewerkers van een 'drag bar' in Groningen of het uitschelden van kinderen op een COC-bijeenkomst was: helaas kan in Nederland nog steeds niet iedereen zichzelf zijn.


Ook in Zeeland en Middelburg moeten we onze ogen hiervoor niet sluiten. Cijfers van het Anti Discriminatiebureau Zeeland laten zien dat het aantal meldingen niet minder wordt. We hebben onlangs het convenant Regenboogsteden verlengd. Daarmee wil Middelburg werk maken van de gelijke behandeling. In 2012 sloten wij als één van de eerste gemeenten in Nederland hier bij aan. Maar alleen deelname is niet voldoende.


Wij, burgemeester en wethouders van Middelburg, vinden het belangrijk dat onze inwoners zichzelf kunnen zijn. We vlaggen daarom tijdens de jaarlijkse Coming Out Day in oktober. Maar met alleen vlaggen zijn we er niet. Binnenkort wordt de aangepaste wettekst van artikel 1 van de grondwet in onze raadzaal onthuld. We werken graag mee aan een initiatief van regenboogbankjes. We hebben op dit moment een mensenrechtenverdediger in Middelburg die in haar thuisland moeilijkheden heeft omdat zij zich inzet voor de lhbti+-gemeenschap.


We zijn van mening dat er meer nodig is om in onze gemeente iedereen zichzelf te kunnen laten zijn. Er moet concreet iets gebeuren. 


We komen daarom snel met beleid en acties om daar hard aan te gaan werken. Daar mag u ons zeker aan houden.[n]