Kian Wisse (14) winnaar Prijs voor Jong Zeeuws Tekentalent 2023
Kian Wisse (14) winnaar Prijs voor Jong Zeeuws Tekentalent 2023 Foto: Marielja ten Bruggencate

Prijs voor Jong Zeeuws Tekentalent 2023

OOSTKAPELLE – De eerste Prijs voor Jong Zeeuws Tekentalent is uitgereikt door de Teeken Akademie Middelburg en Ridderschap van Zeeland. De prijs bestaat uit een penning, een oorkonde en een geldbedrag van €500. Kian Wisse (14) wist met zijn kunst de vakjury te overtuigen. 


DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Hoewel er slecht vier inzendingen waren voor de wedstrijd, twijfelt de vakjury er niet aan dat Kian Wisse (14), wonend in België, de prijs voor Jong Zeeuws Tekentalent 2023 verdient. De jury, bestaande uit Tamara Dees, Monica Dahlberg en Giel Louws, zagen in zijn inzending voldoende kwaliteit om hem unaniem aan te wijzen. De Teeken Akademie heeft aan de winnaar een prijspenning uitgereikt naar een ontwerp uit 1778. Deze replica van een penning zoals die vanaf 1791 werd uitgereikt aan de beste leerling kon worden gemaakt in samenwerking met het Familiefonds Hurgronje.


Rustig
Uit Kians werk spreekt passie en gevoel. Dat hij met intuïtie en overgave zijn tekeningen maakt verbaasd dan ook niet. “Ik teken wat me aanspreekt. Dat zijn dieren en planten, maar ook figuren uit computergames en auto’s.” Als kersverse winnaar laat hij ontspannen zijn meegebrachte werk zien. “Ik werk met verschillende technieken, zoals potlood, etsen en digitale tekenprogramma’s. Op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst richt ik me op de verschillende manieren van etsen. De droge naald techniek, waarbij je werkt op het zilverkleurige laagje van een opengeknipt drinkpak, spreekt me erg aan. Hier heb ik verschillende tekeningen mee gemaakt die ik inzond voor de wedstrijd.”

 

Op tafel liggen drie stukken drinkpakkarton. Een adelaar, een luipaard en boom zijn met een scherp voorwerp in de zilverkleurige laag gekrast. De inktvlekken van het persen zijn nog te zien. Op de ets staat niet alleen de tekening, ook de structuur van het karton laat haar sporen na, wat een speciaal effect geeft aan het eindresultaat. “Ik vind het fijn om me te verliezen in het tekenen. Het maakt me rustig.”


Extra stimulans
Als hoogbegaafde jongen was het voor Kian niet gemakkelijk passend onderwijs te vinden. Zijn ouders besloten vanuit Zeeland naar België verhuizen omdat de regelgeving rondom thuisonderwijs daar gunstiger is. Door deeltijd les te volgen op de kunstacademie kan Kian zijn creatieve energie kwijt, zich ontwikkelen en focussen op wat voor hem belangrijk is. “Het is een eer dat ik deze prijs krijg. Het geld ga ik gebruiken om materialen te kopen, want ik wil me verder ontwikkelen in de grafiekkunst. Ook vind ik het leuk om digitaal te werken en animatie te maken, zoals je in computergames en films ziet. Deze prijs is een extra stimulans om door te gaan.”


Het Ridderschap van Zeeland heeft als doel organisaties en projecten die Zeeuws Cultuur erfgoed en Zeeuwse kunst bevorderen en beschermen te ondersteunen. Toen de Teeken Akademie Middelburg bekend maakte een prijs voor jong tekentalent in het leven te willen roepen, vonden de twee organisaties elkaar. Het Ridderschap heeft toegezegd ook de komende jaren het initiatief van de Akademie te ondersteunen, waarmee zeker is dat de prijs vaker uitgereikt zal gaan worden.[n]