PMD: we luiden de noodklok!

PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. PMD is waardevol afval. Er worden nieuwe grondstoffen van gemaakt. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee van onze inwoners. Het levert ongeveer € 220 op per 1000 kilo. Met die opbrengsten houden we de afvalstoffenheffing laag. Iedereen blij.


Helaas … Sinds januari wordt maar liefst 80% van het ingezamelde PMD-afval door de vuilverwerking afgekeurd! Doe jij (per ongeluk) verkeerd afval in de container? Of stop je het PMD afval in een grijze vuilniszak? Bedenk dan dat door slechts enkele foute zakken een hele vrachtwagenlading kan worden geweigerd. Deze lading wordt dan verbrand als restafval. Dat is slecht voor het milieu en het kost de gemeente Middelburg en daarmee haar inwoners veel geld. De afgelopen maanden verloren we door de afkeuringen al € 125.000. Op jaarbasis loopt dit op tot € 375.000!


En ja … er zijn mensen die misbruik maken van de PMD-containers. Daar kunnen we weinig aan veranderen. Ik ben er echter van overtuigd dat de meeste inwoners niet weten wat er wel en niet in de PMD-container mag.

Waar moet je op letten: PMD gaat alleen over verpakkingen. Als u dat in de gaten houdt kan er eigenlijk niets mis gaan. Voor alle zekerheid dus geen: etensresten, hard plastic (zoals speelgoed), piepschuim, luiers, textiel, medisch afval, verfblikken en tuinafval. Als u twijfelt gooi het dan bij het restafval.


PMD moet afgeleverd worden in doorzichtige plastic zakken. Die koop je gewoon in de supermarkt.
Tenslotte, dit schrijf ik niet om te betuttelen. Vroeger gooide ook ik geregeld verkeerd afval in de PMD-container. Nu weet ik beter en luid ik de noodklok![n]