Marion Crezée in haar atelier
Marion Crezée in haar atelier Foto: Hetrijkvantuil

Kiezen voor Kunst

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. In de 19e en 20e eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van gerenommeerde schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Onder de noemer Kunst in Veere’ hebben zij zich verenigd. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Marion Crezée. 


DOOR: HANNY MALLEKOTE


- Marion Crezée
- Werken op papier
- A: Kwartierstraat 9, 4351BH Veere
- E: crezeemarion@gmail.com
- W: www.mcrezee.com


Je was een creatief kind. Hoe gingen je ouders daar mee om?
Mijn wieg stond, vlak na de oorlog, in Rotterdam. Ik was een buitenbeentje in ons gezin. Iedereen deed aan sport, behalve ik. Ik wilde naar ballet, tekende, schilderde en las liever een boek. Cultuur hoorde bij de opvoeding en kreeg daarom aandacht thuis en op school. Mijn obsessie voor tekenen, knutselen en dansen, vormde dus geen probleem. Integendeel, mijn ouders vonden het wel bijzonder zo’n creatief kind. Totdat ik na mijn middelbare school de keuze maakte om naar de Kunstacademie in Amsterdam te gaan. Grote zorgen! Kunst! Amsterdam! Het Sodom en Gomorra in mijn vaders ogen. De stad van provo’s, rellen, hippies en drugs.


Toch waagde je de sprong?
Ondanks mijn bange ouders begon ik in 1965 aan een studie op de Kunstnijverheidsschool. Later werd dat de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. De Academie was voor mij een kennismaking met gelijkgestemden. Het was een ontdekkingstocht door de wereld van de kunsten. Helaas werd in de opleiding geen aandacht besteed aan het leven na de Academie. Na 4 jaar stond je onvoorbereid in het veld.


Is dat later veranderd?
Toen ik docent was op de Rietveld en de Academie Artez, werden de studenten een stuk beter voorbereid op het leven als kunstenaar. Ook het lesgeven en de studie-structuur was nogal veranderd doordat de digitale toepassingen hun intrede deden. De Academies hadden inmiddels de status van Hoge School kregen.


Hoe heb jij je als kunstenaar staande gehouden?
In de jaren na de Academie heb ik van alles aangepakt. Ik ontwierp toneelkostuums, decors, illustreerde boeken en ging voor kranten tekenen. Ik hield van de uitdaging om snel op een politiek of sociaal onderwerp te reageren. Ik heb er 21 jaar als freelancer een deel van mijn inkomen mee verdiend. Waarvan 2 jaar in New York. Mijn autonome werk is echter altijd de basis gebleven van mijn kunstenaarschap. Ik heb geëxposeerd in binnen- en buitenland, opdrachten voor particulieren en bedrijven gedaan, gastlessen en lezingen gegeven.  


Waar is jouw werk te zien?
Van 8 mei t/m 24 juli 2023 in het Gemeentehuis Veere te Domburg tijdens de groepstentoonstelling van Veerse kunstenaars en in samenwerking met Centrum Beelden Kunsten Zeeland. Tekeningen onder de titel ‘Wolven achter glas' van 3 juni tot 1 juli 2023 op de Nadorstweg 38 te Middelburg. En in mijn atelier dat op afspraak is te bezoeken.[n]