Afbeelding
Foto: Lisette van Peenen

Herdenkingsjaar 1572 smaakt naar meer

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Kort voor het einde van 2022 heeft de regiegroep De Vlissingse Opstand 1572 het jaarverslag gepresenteerd van het herdenkingsjaar dat vorig jaar werd gehouden. Ook werd er vooruit geblikt, zowel de werkgroep als de gemeente Vlissingen zijn voornemens om jaarlijks uitgebreid stil te staan bij de herdenking van de opstand in 1572.

In 2022 werd uitgebreider dan anders stilgestaan bij de Vlissingse opstand van 1572 omdat het precies 450 jaar geleden was dat de Vlissingers in opstand kwamen tegen de Spaanse bezetters. Door de gemeente was er extra geld voor uitgetrokken om de viering groter aan te kunnen pakken dan andere jaren. Er werd een regiegroep in het leven geroepen die onder voorzitterschap van Jan Koopman de verschillende evenementen heeft gecoördineerd. Koopman blikt terug op een geslaagd herdenkingsjaar: “We begonnen wat voorzichtig aan de voorbereidingen, we kwamen toen net een beetje los van de coronamaatregelen.”

De eerste
Koopman memoreerde eraan dat goed onder het voetlicht is gebracht dat niet Brielle de eerste stad was die uit eigen beweging de kant van de Prins van Oranje koos, maar dat het wel degelijk Vlissingen was. “Ergens in de geschiedenis hebben de gebeurtenissen in Brielle een heroïscher karakter gekregen en is het verhaal van Vlissingen naar de achtergrond geraakt. Ook door de Vlissingers zelf. Zij hebben door de eeuwen heen zo vaak onder vuur gelegen, dat 1572 onderin het geheugen terecht kwam.”

Financiële injectie
Ook Marian Roos-Koolwijk van de werkgroep Viering Vlissings Verzet 1572 blikt terug naar de festiviteiten rondom 6 april. “Doordat we een financiële injectie van de gemeente hebben gekregen konden we de viering dit jaar grootser opzetten,” aldus Koolwijk. “Zo konden er onder meer een re-enactinggroep uit Monnickendam en historische kramen uit Oegstgeest aan het programma worden toegevoegd. De re-enactinggroep heeft al aangegeven volgend jaar weer mee te willen doen.” Nieuw waren ook de kinderactiviteiten op het Bellamypark met een piratenstormbaan, middeleeuws vechten en oudhollandse spelen.

Documentaire
Tijdens de afsluiting van het herdenkingsjaar werd een nieuwe documentaire gepresenteerd die over de gebeurtenissen in 1572 in Vlissingen is gemaakt. Aan het woord komen onder meer de Vlissingse historicus Peter van Druenen, voormalig stadsarchivaris Ad Tramper en de documentaire wordt gepresenteerd door Peter Sijnke.

Toekomst
Jan Koopman blikte ook vooruit naar de toekomst van de herdenkingen. “We willen jaarlijks een officiële herdenking op 6 april en een groot feest in de stad op de daaropvolgende zaterdag,” vertelt hij. “Zowel de gemeente als de regiegroep zijn van mening dat de herdenking moet uitgroeien tot een jaarlijkse traditie. Het is echt iets waar de Vlissingers trots op kunnen zijn. 2022 was een prachtig herdenkingsjaar. Laat het een begin zijn van een prachtige nieuwe traditie in de gemeente Vlissingen.”

De documentaire ‘De Opstand Vlissingen 1572’ is te bekijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=4nzs5UmVMyM