Burgemeester Bas van den Tillaar.
Burgemeester Bas van den Tillaar. Foto: gemeente Vlissingen

Burgemeester roept op om vertrouwen in politiek te herstellen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Afgelopen maandag kon voor het eerst in twee jaar weer de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie worden gehouden. Burgemeester Bas van den Tillaar riep in zijn nieuwjaarstoespraak op om het vertrouwen in de Vlissingse politiek te versterken.

Na de nieuwjaarswensen stond Van den Tillaar in zijn toespraak stil bij de oorlog in Oekraïne en de gevolgen die dit heeft voor de wereld. “De energiecrisis, de hoogste inflatie sinds tijden, mensen die, ook in ons ‘rijke Westen’, de grootste moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Tot vorig jaar kenden we een begrip als ‘energie-armoede’ niet.” De problemen waar de wereld anno 2023 voor staat zorgt voor veel uitdagingen voor het nieuwe jaar, volgens de burgemeester. Een direct gevolg van de oorlog in Oekraïne is ook de toestroom van vluchtelingen naar Nederland. “Ook in onze gemeente zijn honderden Oekraïners, Syriërs, mensen uit Jemen en elders opgevangen. Particulieren hebben woonruimte ter beschikking gesteld. In onze locatie aan de Westerbaan vonden vele vluchtelingen uit Oekraïne een eerste opvangplek. In de voormalige marinekazerne wonen al langere tijd zo’n 500 asielzoekers. De eventuele opvang op een cruiseschip leverde forse discussie op, maar feit is dat Vlissingen altijd heeft klaargestaan om mensen op te vangen.” 

Vuurwerk
Van den Tillaar memoreerde eraan dat de jaarwisseling in Vlissingen over het algemeen feestelijk is verlopen. Hij dankte de hulpdiensten, politie, brandweer, ambulancediensten en boa’s voor hun grote inzet tijdens de periode van de jaarwisseling en bracht een eventueel verbod van consumentenvuurwerk ter sprake. “Eerder nam onze gemeenteraad al een motie aan die aangaf Vlissingen het liefst vuurwerkvrij te zien. Ik ben het daar, ook na de ervaringen van het afgelopen jaar, nog steeds volmondig mee eens. Deze jaarwisseling raakten weer 1250 mensen gewond, 389 mensen belandden op de spoedeisende hulp, verzekeraars melden al weer 10 miljoen euro aan alleen al particuliere schades. Kosten en baten zijn hier al lang niet meer in balans. Een landelijk verbod is noodzakelijk, waarbij ook de binnenlandse verkoop van consumentenvuurwerk wordt gestopt. Een mooie professionele vuurwerkshow in Vlissingen zou daarop een mooie aanvulling zijn.”

Daadkracht
Van den Tillaar benadrukte in zijn toespraak dat Nederland, en ook Vlissingen, behoefte heeft aan een daadkrachtige overheid, die doet wat ze zegt en zegt wat ze doet. “Dat betekent soms, in mijn ogen, de lat wat lager, maar wel realistischer en haalbaarder, leggen. Mijns inziens trekken we als overheid in Nederland te vaak een te grote broek aan. En zijn we achteraf te vaak niet in staat waar te maken wat we beloven. We moeten daar realistischer en eerlijker in worden. Dat we vervolgens als overheid vaak lastige keuzes hebben te maken, is onvermijdelijk. Daar zijn we ‘overheid’ voor.”