Afbeelding
Foto: S.Jairaksa

'Muziek betekent alles voor me'

VLISSINGEN - Muziekliefhebber Del van der Linden organiseert 14 januari een platenbeurs bij boekhandel 't Spui. "Voor iedereen is er wel iets te vinden," verwacht Van der Linden. "Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Het moet echt een beurs zijn voor de echte liefhebber." En liefhebbers van vinyl zijn er volgens Van der Linden genoeg.


DOOR JOEP BREMMERS


"Steeds meer jongere mensen weten vinyl ook te waarderen," weet Van der Linden. "Het begint met wat snuisteren in de platencollectie van de ouders en zo ontstaat de liefde voor het vinyl." Zelf kocht Van der Linden zijn eerste lp op tienjarige leeftijd. "De eerste plaat van de Specials en ik heb hem nog steeds." 


Meulmeester
Die eerste langspeler was het begin van een omvangrijke collectie. "Ik heb nu zo'n 13.000 lp's en 7.000 singles. Ik verzamel voornamelijk ska, reggea, calypso, steelbands en verder punk en new wave. Mijn eerste single was van Kiss, die kocht ik bij Meulmeester in de Sint Jacobsstraat," vertelt hij en laat vol trots een kenmerkend roze tasje zien waarin de lp's destijds bij Meulmeester de deur uitgingen. "Ik let ook op andere persingen en gekleurd vinyl en blijf nog steeds dingen tegen komen. Met de waarde van platen ben ik niet zo bezig, het gaat me echt om de muziek. Maar ik heb wel platen van 250 euro in mijn collectie, en dat is toch wel serieus geld."


Platenbaas
Een lievelingsplaat heeft Van der Linden wel. "Dat is 'Spending my life away' van Mark Foggo & the Secret Meeting. Ik vind het gewoon een geweldige plaat. Ik heb hem ooit eens zien spelen op het Rhythm 'n Booze-festival in het Nollebos en ik heb hem zelfs in Thailand zien optreden." Van der Linden organiseert de beurs in samenwerking met De Platenbaas en boekhandel 't Spui. "Ik heb al eerder beurzen georganiseerd in Vlissingen en het idee om samen met 'Platenbaas' Wouter Mahu iets te organiseren bestaat al langer maar kon door corona niet doorgaan. Wouter doet de verkoop van lp's in de boekhandel." Er staan tien standhouders op de beurs en dat is zeker goed voor veertig strekkende meters bakken vol vinyl. Dj Hans Croon verzorgt samen met Mr. DjD en Dj AQV voor de muziek tijdens de beurs. Van der Linden gaat zelf geen lp's verkopen. "De standhouders zijn allemaal zelf liefhebber van vinyl, soms met een eigen winkel maar sowieso liefhebber. Ik hoop wel iets te vinden, ik ben niet echt ergens naar op zoek maar laat me graag verrassen. Maar het leukste van zo'n beurs is om de muziek te promoten en de gezelligheid van iedereen onder elkaar. Muziek betekent alles voor me, ik ben eigenlijk een soort muzikant zonder instrument."


Eigen label
Van der Linden is ook bezig om een eigen platenlabel op te richten. "Het label gaat Mr. DjD heten, onder die naam draai ik ook als dj. Het is de bedoeling om eerst een single uit te brengen van een band uit het noorden van het land. Daar begin ik mee, ik zie het als een leerproces en kijk daarna hoe ik het verder ga doen." Volgens Van der Linden is vinyl dermate populair dat er zelfs wachttijden zijn om vinyl te laten persen. De platenbeurs wordt gehouden op zaterdag 14 januari van 10 tot 16 uur bij boekhandel 't Spui.