Genomineerde Angélique Duijndam
Genomineerde Angélique Duijndam Foto: Jan Wijkstra

Angélique Duijndam wint de Vrouw in de Media Award 2022 Zeeland

Door: Redactie Algemeen

AMSTERDAM - Angélique Duijndam, maatschappelijk werker en bekend van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2022 voor Zeeland. Ze heeft volgens de jury op constructieve wijze in de media deelgenomen aan de discussie over erkenning van het slavernijverleden in Zeeland. 

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media (VIDM) en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd door een regionale jury gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen.

Over de winnares
Angelique Duijndam was één van de zeven genomineerde vrouwelijke deskundigen namens Zeeland. Samen met mariene bioloog en statenlid Inez Flameling en wereldkampioen motorcross vrouwen, Nancy van de Ven, kreeg ze de meeste stemmen. De jury koos unaniem voor Duijndam omdat ze in de beladen discussie over erkenning van het slavernijverleden in Zeeland erin slaagt om op constructieve wijze haar ongezouten mening te geven. De jury ziet in haar een voorbeeld voor velen: verbindend, inspirerend, dapper en strijdbaar. Het winnen van de VIDM-Award is de volgende dominosteen in een beweging richting verandering en een gelijkwaardige samenleving voor iedereen. Een stemmer omschreef het zo: “Angélique brengt een zeer moeilijk bespreekbaar onderwerp met verve onder de aandacht van een breed en uiteenlopende publiek. Haar bijdrage aan de bewustwording van het slavernijverleden en de omgang hiermee is daarom van groot belang.” De vorige Vrouw in de Media Award Zeeland (2021) won Rianne Vos, directeur Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen.

Regionale Vrouw in de Media winnaar gaat door naar landelijk, stembus geopend
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde een jury eerst de genomineerden en maakte vervolgens een keuze uit de top drie met de meeste stemmen. Bij de keuze werd door de jury gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2022. De jury voor Zeeland bestaat uit juryvoorzitter Sonja de Best, eindredacteur nieuws Omroep Zeeland en Arieke van Liere, freelance programmamaker/presentator.

Er kon tot en met zaterdag 14 januari worden gestemd. In totaal brachten 35.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit. De provinciale winnares dingt nu mee voor de Vrouw in de Media Award 2022 landelijk. Tot en met 31 januari is de stembus hiervoor geopend. Op 6 februari ’s avonds wordt de winnaar samen met de You Go Girl Award 2022 bekend gemaakt.