Afbeelding
Foto: Walcherse Archeologische Dienst.

Archeologisch onderzoek Oranjeplein levert geen sporen uit Karolingische periode op

Door: Redactie Algemeen

OOST-SOUBURG - Bij het archeologisch onderzoek op het Oranjeplein in Oost-Souburg zijn sporen van 13e en 14e eeuwse bebouwing aangetroffen. Hoewel de Walcherse Archeologische Dienst dat er ook sporen gevonden zouden worden uit de tijd van de Karolingische burg, eind 9e tot 11e eeuw, is uit deze periode niks aangetroffen.

Tijdens de opgraving zijn veel resten van bakstenen gebouwen aangetroffen zoals (water)kelders, muren van funderingen en vloeren. Ook zijn er bakstenen waterputten, waterputten met houten tonnen, beerputten en enkele poeren aangetroffen. Aan de hand van de afmeting van de bakstenen lijkt deze bebouwing vanaf de 14e eeuw gebouwd te zijn.

Houten gebouw
Behalve deze resten zijn er ook (puin)kuilen en paalkuilen opgegraven. Een cluster paalkuilen aan de zuidkant van het onderzochte gebied vormt mogelijk het restant van een houten gebouw. In het midden van het terrein zijn drie smalle gebogen greppels gevonden die afkomstig zijn van hooimijten. De gevonden sporen en vondsten worden nu verder onderzocht en de resultaten worden in een rapport beschreven.