Jan Beckers met het gietwerk van Aagje Deken.
Jan Beckers met het gietwerk van Aagje Deken. Foto: Annet Eekman

Aagje Deken is weer ‘thuis’

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Hoewel er niet op werd geboden op marktplaats, hoefde Jan Beckers er geen moment over te twijfelen. Een bas-relief van gietijzer van het hoofd van schrijfster Aagje Deken, precies zo als in de fontein op het Bellamypark is verwerkt. “Het is een proefgieting,” weet Beckers. “Ik vond het meteen geweldig mooi. Dit is gegoten in 1884 en is gewoon bijna honderdveertig jaar oud. Zoiets is toch uniek!”

Gepensioneerd huisschilder Jan Beckers noemt zichzelf een ‘antiekscharrelaartje met de nadruk op ‘tje’. “Ik kijk dagelijks twee of drie keer op marktplaats en zo kwam ik dit gietwerk van Aagje Deken tegen. Het is een verslaving aan mooie dingen,” legt hij uit. “Ik koop en verkoop schilderijen, houtsnijwerk en brons. Als ik het binnenkrijg geniet ik er zelf een paar dagen intens van en dan mag het weer weg met een klein winstje. En zo blijft de stroom mooie dingen in mijn huis eindeloos.” Van Aagje geniet Beckers mateloos. “Het is eigenlijk gewoon een museumstuk en het is leuk dat het gietsel nu in Vlissingen terecht is gekomen.” 

Beverwijk
Beckers kocht het kunstwerk van een verkoper in Beverwijk. “Ik deed een bod en dat werd meteen geaccepteerd, de verkoper vond het ook leuk dat Aagje naar Vlissingen ging. Het is in 1884 gegoten bij Becht & Dyselinck Bronswerken in Amsterdam. Ze maakten eerst deze proef in gietijzer dat natuurlijk veel goedkoper is dan het uiteindelijke brons.” De naam van Aagje Deken is onlosmakelijk verbonden met Vlissingen dankzij haar relatie met de in Vlissingen geboren schrijfster Betje Wolff. “Ze heeft zelf nooit een stap in Vlissingen gezet. De verkoper heeft het gietwerk een aantal jaar geleden gekocht toen hij in Vlissingen op vakantie was van familie van de gieterij. Dus eigenlijk komt Aagje toch weer ‘thuis’. Het gietwerk heeft in het verleden jarenlang dienst gedaan als haardplaat.”

Fontein
De fontein ter nagedachtenis aan schrijfsters Betje Wolff (1738-1804) en Aagje Deken (1741-1804) die nu op het Bellamypark staat is in 1884 onthuld op het Betje Wolffplein. De bronzen portretten die in de fontein zijn verwerkt zijn gemodelleerd door G. den Hollander uit Middelburg en het geheel is in Amsterdam gegoten. Aagje Deken en Betje Wolff kregen bekendheid met hun roman ‘Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart’ en ze woonden samen in het buitenhuis Lommerlust in Beverwijk. Nog altijd nemen Aagje Deken en Betje Wolff een bijzondere plaats in in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Zo werkt emeritus hoogleraar Marita Mathijsen momenteel aan een nieuwe biografie over Betje Wolff.

AOW-hobbyhandel
Wat er nu met het gietwerk van Aagje Deken gaat gebeuren weet Beckers nog niet. “Ik denk dat ik er toch weer afstand van ga doen, zo gaat dat in de AOW-hobbyhandel. Voor mij hoeft Aagje ook niet per se in Vlissingen te blijven. Normaal gezien interesseert het me niet echt waar mijn handel naar toe gaat. Maar Aagje Deken en Betje Wolff liggen begraven op begraafplaats Ter Navolging in Scheveningen. Eigenlijk zou het mooiste zijn als het gietwerk daar zou worden ingemetseld in de muur. En als ik Aagje weer van de hand heb gedaan dan is er ruimte voor iets anders moois.”