Afbeelding

Calamiteiten en rampen bij Covra vragen om meer aandacht

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN-OOST - De Commissie voor de milieueffectrapportage oordeelt dat er betere informatie moet komen in het milieueffectrapport voor nieuwe opslag van leeg- en middelradioactief afval in Vlissingen-Oost. De Covra wil hiervoor een nieuw Multifunctioneel Opslag Gebouw bouwen.

De Covra wil niet alleen een nieuwe opslag voor laag- en middelradioactief afval bouwen maar ook transport en opslag optimaliseren en zich voorbereiden op nieuwe verwerkingsmethoden van radioactief afval. Voordat de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) hier een besluit over neemt zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Overstromingen en aardbevingen
Het rapport dat is opgesteld door de Commissie voor de milieueffectrapportage dat de milieueffecten van de uitbreiding, waaronder straling, bij gewone bedrijfsvoering erg gering zijn en vergelijkbaar met de huidige situatie. De commissie stelt echter wel dat de milieueffecten door calamiteiten en rampen, zoals overstromingen en aardbevingen, om meer aandacht vragen. Zo moet beter onderbouwt worden dat het ontwerp van het nieuwe gebouw ook daadwerkelijk voldoende rekening houdt met overstromingen en aardbevingen. De commissie adviseert het ANVS dan ook om te wachten met een besluit over de Kernenergie-wetvergunning en eerste het rapport te laten aanpassen.

Milieurisico’s
Ook adviseert de commissie om in het rapport te motiveren waarom er extra verwerking en opslag voor radioactief afval nodig is. Om hoeveel soorten radioactief afval het precies gaat en op welke wijze dit afwijkt van het afval dat nu al bij Covra wordt opgeslagen. Het milieueffectrapport moet ook duidelijk maken wat de milieurisico’s zijn bij storingen en calamiteiten. Het gaat daarbij vooral om de uitstoot van radioactieve stoffen naar lucht, water en bodem, en om de effecten van straling voor de omgeving.