Professor Dani Ploeger.
Professor Dani Ploeger. Foto: Jochem Weststrate

Dani Ploeger wordt professor in München

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN  - Er is jarenlang over gepraat, maar nu is het dan bijna zover. De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger mag zich vanaf volgende maand professor noemen. Hij gaat de leerstoel voor performance en technologie in het nieuwe Center for Digital Arts aan de Hochschule für Musik und Theater München bekleden.

Ploeger studeerde aan verschillende universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en solliciteerde anderhalf jaar geleden naar de betrekking in München. “De opleiding is helemaal nieuw en hetgeen dat werd gevraagd sloot precies aan bij mijn profiel,” vertelt Ploeger. “Na een heel lang proces zijn we nu tot de conclusie gekomen dat we kunnen beginnen.” De sollicitatieprocedure had nogal wat voeten in aarde. Zo heeft Ploeger onder meer een lezing gegeven, een seminar georganiseerd en veel gesprekken gevoerd. “Ik ben er erg blij mee, vooral omdat het een nieuw gebied is. Ik heb een budget gekregen om de studierichting verder vorm en inhoud te gaan geven.”

Innovatieve samenleving
Dani Ploeger heeft ontdekt dat er in Duitsland compleet anders tegen kunst aan wordt gekeken dan in Nederland. “Men is daar heel progressief en er wordt bewust gedacht dat kunst een vaste waarde is waarin geïnvesteerd moet worden, dat is hier wel anders. Daar heerst toch het idee dat je kunstenaars moet betrekken om te komen tot een innovatieve samenleving. Je hebt gewoon creatieve mensen nodig die out of the box denken. Daarom wordt er geïnvesteerd in een culturele infrastructuur. Het gaat erom dat je een brede blik op de toekomst hebt. Het is natuurlijk mooi dat ik ze dat hier in Zeeland kan voorspiegelen. Hier denken ze dat ik een mafklapper ben, daar natuurlijk ook maar ze geven me wel wat te doen.”

Niet links of rechts
Voor Ploeger is het een verademing om in het Duitse kunstklimaat te werken. “Het idee dat de ondersteuning van kunst iets is van links of rechts is onzin,” is Ploeger van mening. “Het idee dat hier bestaat dat kunst een linkse hobby is, is een volstrekt verkeerde waarneming van wat kunst kan zijn en betekenen. Ook hier in Zeeland leeft de gedachte dat kunstenaars niet hun hand op moeten houden maar zichzelf moeten kunnen bedruipen. Typisch daaraan is dat de beleidsmakers in de sector dat zelf dus juist wel doen. Het geld dat bedoeld is voor de kunst gaat in werkelijkheid naar kantoorbanen. In München is mij geen een keer gevraagd welke vaardigheden ik de studenten ga aanleren waar ze later geld mee moeten gaan verdienen.”

In de steigers
De eerste lichting studenten verwelkomt Ploeger pas in oktober 2024 in de collegezaal. “Tot die tijd ga ik de opleiding verder in de steigers zetten,” verduidelijkt Ploeger. “Het is een nieuwe studierichting dus tot die tijd ga ik nog veel reizen en andere universiteiten bezoeken.” Dat Ploeger de leerstoel in München gaat bekleden betekent niet dat hij helemaal uit Zeeland verdwijnt. “Het is een deeltijdbaan die ik, hopelijk, goed kan combineren met mijn eigen kunstprojecten. Daarbij bestaat het Duitse collegejaar maar uit acht maanden, dus ik ga wel weg maar ga ook niet weg. En ik blijf ook zeker projecten in Zeeland doen.”