Het peloton ten tijde van de oefening in 1983.
Het peloton ten tijde van de oefening in 1983. Foto: Hans den Hollander

Peloton 439 Souburg: ‘rapport!’

VLISSINGEN - Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de oefening ‘Reforger' werd uitgevoerd vanuit de Sloehaven van Vlissingen. Met ‘Peloton 439 Souburg: ‘rapport!'' roepen oud-leden Hans den Hollander en Gerard Bal van de Nationale Reserve militairen uit peloton 439 van de Nationale Reserve, die de oefening hebben meegedraaid in 1983, op zich aan te melden voor een reünie.

"De oefening Reforger, dat staat voor ‘Return Forces to Germany', vond in 1983 voor de eerste keer plaats”, vertelt Hans den Hollander uit Oost-Souburg. "Amerikaans legermaterieel, trucks, tanks, pantservoertuigen en materiaal ging via de Sloehaven richting Duitsland. Het haventerrein was afgezet met hekken en tot militair gebied verklaard. De Nationale Reserve moest dat toen beveiligen.”
Deze actie vond pas ook nog plaats in de Sloehaven, eerst met helikopters en later met tanks en pantservoertuigen, en kwam uitgebreid in het nieuws. "Om na veertig jaar weer bij elkaar te komen, roepen we nu de militairen van ons peloton op om zich aan te melden voor een reünie in juni. De groepsfoto van het peloton is genomen tijdens de oefening. Herken je jezelf of iemand anders, meld dit dan. We hebben al een groot aantal personen kunnen bereiken, maar nog niet allemaal.”

Aanmelden
Aanmelden of meer informatie opvragen kan bij Gerard Bal, via telefoonnummer 06-28224000 of
gfjbal57@zeelandnet.nl.[n]