Afbeelding
Foto: Lisette van Peenen

Officiële herdenking Vlissingse opstand in Sint Jacobskerk

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De officiële herdenking van de Vlissingse opstand vindt donderdag 6 april plaats in de Sint Jacobskerk. Het is die dag precies 451 jaar geleden dat de Vlissingse bevolking zich op eigen kracht bevrijdde van de Spaanse bezetters.

Het officiële programma begint om 14 uur met een openingswoord van Jan Koopman, voorzitter van de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen. “De officiële herdenking in de Sint Jacobskerk wordt een jaarlijks terugkerend iets,” zegt Koopman. “Er worden een paar korte toespraken gehouden. Allereerst door burgemeester Bas van den Tillaar. Stadshistoricus Peter van Druenen gaat in op de vraag wat Willem van Oranje nu precies heeft gezegd over de Vlissingse opstand van 1572. Otto van der Leer gaat meer in op de vraag hoe de opstand in relatie staat tot de geboorte van Nederland.” Ook wordt de documentaire ‘De Vlissingse opstand’ vertoond en er zijn twee muzikale intermezzo’s door het Talent Band Vlissingen van Ons Genoegen. “Dat is een nieuw initiatief waarin beginnende muzikanten samen muziek maken.”

Hoorspelen
Ook wordt het project ‘En toen barstte de bom...’ onthuld, een initiatief van de Stichting Vlissingen Stad aan Zee en de Stichting Vrienden van Vlissingen. “Er zijn nu op drie plaatsen die iets met 1572 te maken hebben tegeltableaus geplaatst met informatie over de gebeurtenissen in 1572,” weet Koopman. Met een QR-code kan een hoorspel worden beluisterd over de Vlissingse opstand. “Tijdens de bijeenkomst in de Sint Jacobskerk wordt het project officieel in gebruik genomen,” vertelt Koopman. “Er is nu op drie plekken een tegeltableau geplaatst. Bij de Sint Jacobskerk, het Keizersbolwerk en de plek waar destijds het stadhuis was, op de boek van de Breestraat en het Bellamypark. Als het goed is is het hoorspel bij de Sint Jacobskerk te horen in de kerk tijdens de herdenking.” De bijeenkomst wordt afgesloten met muziek en een receptie. Alle activiteiten die dit jaar worden georganiseerd om de Vlissingse opstand te herdenken staan op een nieuwe website: www.vlissingen1572.nl.