Martie Proost bij het solidariteitskastje dat sinds kort in zijn voortuin staat.
Martie Proost bij het solidariteitskastje dat sinds kort in zijn voortuin staat. Foto: Joep Bremmers

Solidariteitskastje voor wie het nodig heeft

VLISSINGEN - In de voortuin van Martie Proost aan de Toutenburg staat sinds kort een 'solidariteitskastje'. Het kastje is gevuld met producten voor mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen en wel een extraatje kunnen gebruiken. Het solidariteitskastje is een initiatief van vakbond CNV waar Proost kaderlid van is.


DOOR JOEP BREMMERS


Martie Proost is sinds 1998 lid van de CNV en sinds 2018 kaderlid. "Ik werk bij de CZAV in Wemeldinge en werd gevraagd om kaderlid te worden. Dan ben je zeg maar het aanspreekpunt van de vakbond binnen het bedrijf," vertelt Proost. Onlangs werd hij door de bond gevraagd of hij geïnteresseerd was om een solidariteitskastje in mijn voortuin te plaatsen. "Het is een kastje waarin levensmiddelen en verzorgingsproducten liggen die gratis kunnen worden meegenomen door mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik vond het meteen een goed idee. Ik ben het zelf gaan ophalen en ergens op een parkeerplaats is het kastje van de auto van de bondsbestuurder in mijn auto geladen." Proost hoefde geen moment na te denken toen hij het verzoek van de vakbond kreeg. "Ik ben een echt sociaal dier en ik vind het belangrijk om mij zonder eigen belang in te zetten voor de medemens."


Vulling
Proost heeft zelf het kastje in zijn voortuin geplaats. De eerste vulling kreeg hij van de bond. "Er zit van alles in," zegt hij. "Houdbare levensmiddelen zoals jam, rijst, pindakaas en crackers. En verder verzorgingsproducten: shampoo, maandverband, luiers en dat soort dingen. Ik moet nog een beetje gaan uitvinden waar het meeste vraag naar is. Mensen die het nodig hebben kunnen er anoniem iets uitpakken zonder dat ze zich hoeven te generen." Proost moet nog zien hoe het kastje bijgevuld gaat worden als dat nodig is. "Ik kan het zelf bijvullen of kijken of ik het bijvoorbeeld gesponsord kan krijgen door een supermarkt. Een andere mogelijkheid is ook dat mensen spullen doneren, maar ik weet nog niet of ik dat wel wil. Het moeten ook echt bruikbare spullen zijn waar vraag naar is en geen overblijfsels van het kerstpakket van twee jaar geleden."


Bekendheid
Het lijkt erop dat er nog geen gebruik van het solidariteitskastje is gemaakt. "Ik heb de indruk dat er nog iets uit is gehaald maar ik houd het ook niet precies bij," vertelt Proost. "Ik woon hier pas twee jaar en ken zelf ook nog niet iedereen. Het moet nog een beetje bekendheid krijgen in de buurt, maar dat zal nu wel goed komen."


Solidariteit
Solidariteit is een woord dat welhaast uit het dagelijks gebruik is verdwenen. "We zijn helaas steeds meer een ik-ik-ik-samenleving geworden," verzucht proost. "De bond heeft het kastje zo genoemd. Ik begrijp het wel maar of de naam echt goed gekozen is weet ik niet. Ik denk niet dat mijn Syrische buren het woord solidariteit kennen." Ook Proosts vriendin Nellie heeft spullen geschonken die in het solidariteitskastje terecht komen. "Ze begint binnenkort met een winkel met Zeeuwse producten in Goes en ze heeft verzorgingsproducten beschikbaar gesteld die in het solidariteitskastje terecht komen." Het solidariteitskastje is te vinden aan Toutenburg 11.[n]