Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Uitbraak vogelgriep onder kokmeeuwen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Dierenwelzijn Walcheren bereidt zich voor op het ergste. Nu al spoelen er wekelijks tientallen dode kokmeeuwen aan op de Walcherse stranden. “Vogelgriep,’ weet Jolanda Lichtenberg van Dierenwelzijn Walcheren. “Ik houd mijn hart vast als straks het broedseizoen begint, dan zou het nog wel eens veel erger kunnen worden.”

De dode kokmeeuwen worden door vrijwilligers van Dierenwelzijn Walcheren opgeruimd. “Door de kadavers en zelfs de ontlasting kunnen andere dieren, ook zoogdieren, besmet raken. Het is dus zaak om de overleden meeuwen zo snel mogelijk op te ruimen,” legt Lichtenberg uit. “Vorig jaar was er een uitbraak van vogelgriep onder sternen en vanaf juni ook veel meeuwen. Je zag ze echt vanuit zee al aan komen drijven. Er heerste toen ook botulisme dus eigenlijk was het een dubbele ramp.”

Broedseizoen
Volgens Jolanda Lichtenberg moet het ergste nog komen. “Binnenkort begint het broedseizoen en dan zitten de meeuwen heel dicht op elkaar in een broedkolonie. Er hoeven dan maar twee meeuwen vogelgriep te hebben en voor je het weet is dan de hele kolonie besmet. Vogelgriep is dodelijk dus we verwachten veel dode kokmeeuwen te vinden.”

Beschermende kleding
Het opruimen van de dode dieren vergt veel van de vrijwilligers van Dierenwelzijn Walcheren. “We moeten beschermende kleding dragen en gebruiken speciale ontsmettingsmiddelen. We hebben zo’n zeventig vrijwilligers maar niet iedereen kan dit aan. Het is fysiek en mentaal zwaar. Vorig jaar toen het hartje zomer was en iedereen op het strand lag zaten onze vrijwilligers hele dagen tussen de dode en zieke vogels.” Vogels die overduidelijk vogelgriep hebben en nog niet zijn overleden worden ofwel naar de dierenarts of naar Vogelopvang de Mikke om te worden geëuthanaseerd.”

Overleg
Ter voorbereiding op de te verwachten golf van dode kokmeeuwen wordt er nu intensief overleg gevoerd tussen de betrokken partijen. “Vorig jaar zijn we eigenlijk een beetje overvallen en daar hebben we van geleerd,” vertelt Lichtenberg. “Dat was de grootste uitbraak ooit en we liepen toen achter de feiten aan. We zijn nu in gesprek met de Veiligheidsregio Zeeland om te zien hoe het beter kan. Vreemd genoeg zijn er hele protocollen en budgetten voor als er vogelgriep uitbreekt in de pluimveesector, maar voor wilde vogels is er eigenlijk bar weinig geregeld.” Per dode vogel krijgt Dierenwelzijn Walcheren een kleine vergoeding. Strandbezoekers die dode vogels aantreffen kunnen volgens Lichtenberg het beste contact opnemen met Dierenwelzijn Walcheren. “Vooral niet aanraken en uit de buurt blijven. Ook zorgen dat een eventuele hond er niet bij kan. Niet zelf ermee gaan sjouwen, wij zorgen dan dat het dier wordt afgevoerd.”

Jubileum
Het afgelopen weekend bestond Dierenwelzijn Walcheren drie jaar. “We hebben onze naam trouwens veranderd, we gaan verder als Dierenwelzijn Zeeland en we hebben een derde dierenambulance die in Zeeuws-Vlaanderen gaat rijden. We kunnen ook nog altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken.”