Pieter Ventevogel, directeur van de Cultuurwerf.
Pieter Ventevogel, directeur van de Cultuurwerf. Foto: Joep Bremmers

Bevrijdingsfestival ondanks financiële druk

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Directeur van de Cultuurwerf Pieter Ventevogel hoopt op mooi weer op 5 mei. “In 2019 was het slecht weer tijdens het Bevrijdingsfestival. Daarna hadden we twee jaar corona en hoop dat de magere jaren nu voorbij zijn. Het festival valt dit jaar op een vrijdag, dus dat is gunstig. Nu maar hopen op mooi weer.”

Het Bevrijdingsfestival Zeeland wordt dit jaar weer gehouden op twee grote podia in het Scheldekwartier. “Het zwaartepunt is ook dit jaar weer in het Scheldekwartier,” vertelt Pieter Ventevogel. “Maar in overleg met de ondernemers zijn er ook in de binnenstad diverse podia. Twee kleinere podia op het Bellamypark en op de Oude Markt en de Nieuwendijk. Het voordeel om het zo te doen is dat de binnenstad niet helemaal afgesloten hoeft te worden.” 

Kosten
De Cultuurwerf, organisator van het Bevrijdingsfestival Zeeland en het Festival Onderstroom, heeft te kampen met een forse stijging van de kosten, hetgeen de organisatie van de festivals bemoeilijkt. “De evenementensector is de coronacrisis eigenlijk nog niet te boven,” aldus Ventevogel. “De hele branche staat op zijn kop. De kosten zijn het afgelopen jaar enorm gestegen: beveiliging, personeel. Voor wat betreft veiligheid en verkeer wordt er steeds meer gevraagd. Zo moet ik twee keer zoveel beveiliging inzetten als vier jaar geleden.”

Gratis festival
Het wordt voor het Bevrijdingsfestival Zeeland steeds moeilijker om een volwaardig gratis festival te organiseren. “Een schrale troost is dat alle bevrijdingsfestivals in het land hier last van hebben,” weet Ventevogel. “Drie maanden geleden waren er nog drie festivals die aankondigden dat ze met de huidige budgetten het festival niet rond kregen. Die zijn gelukkig gered met extra subsidie, maar voor de toekomst wordt dit wel een probleem. Er zal iets moeten gaan gebeuren op financieel vlak. Of dat van de provincie, de gemeente, de landelijke overheid of het organiserend comité moet komen weet ik niet. Maar als je een gratis festival wilt blijven organiseren dan moet het festival fors inkrimpen of er moeten meer inkomsten zijn.”

Line-up geslaagd
Toch is Ventevogel niet ontevreden over het programma van het Bevrijdingsfestival Zeeland 2023. “De hele line-up van het festival is geslaagd,” vertelt Ventevogel. “De variatie is heel mooi. Voor iedereen van 4 tot 80 jaar biedt het programma interessante onderdelen. De Van Randwijklezing wordt dit jaar gegeven door Kim Putters, dat is een hele mooie naam. Dan hebben we een speciaal programma rondom slavernij met de Keti Koti-dialoogtafel en Goldband als afsluiter is natuurlijk fantastisch. We zijn blij met de programmering, zeker gezien de beperkte budgetten. We varen nu vooral op hoop, dat is voor ons geen werkbare situatie. Maar we hebben we veel zin in.”

Programma
Het volledige programma van het Bevrijdingsfestival Zeeland 2023 is te vinden op www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl/.