Afbeelding
Foto: Brett Sayles

Gemiddelde grafkosten in Zeeland gestegen naar meer dan 3500 euro

Door: Bregje Kop Algemeen

ZEELAND - De gemiddelde kosten voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats in Zeeland, zijn gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Monuta. Zeeuwen betalen gemiddeld 3556 euro voor een graf. Dat is bijna 100 euro meer dan een jaar geleden. 

Ruim tweederde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor crematie. Dit aandeel is de afgelopen decennia enorm toegenomen. “De redenen zijn divers, maar er is weinig kennis bij Nederlanders over de financiële consequenties van de keuze voor begraven of cremeren”, aldus Monuta. 

Gemiddeld betalen Zeeuwen 3556 euro voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. En dat is bijna honderd euro meer dan een jaar geleden: toen betaalde je gemiddeld 3473 euro voor een Zeeuws graf. Voor crematie met gebruik van de aula betalen Zeeuwen gemiddeld 1493 euro. In 2022 was dit nog zo’n 1359 euro gemiddeld. 

“Een dierbare verliezen is intens. Dat je dat afscheid toch vorm kunt geven op een persoonlijke en waardige manier, is ontzettend belangrijk voor het rouwproces”, aldus Quinten Fraai, CEO van Monuta. “Niet voor niets is dat al 100 jaar wat ons drijft: voor íedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Veel mensen weten niet zo goed wat daar allemaal bij komt kijken en wat daar financieel gezien voor nodig is. Natuurlijk komen bij een uitvaart meer kosten samen dan enkel die voor een graf of crematie. Maar het maakt ook uit waar je wordt begraven of gecremeerd. Daarom maken we jaarlijks de nieuwe graf- en crematiekosten inzichtelijk. Zo kun je je al voorbereiden op jouw afscheid in de toekomst en zorgen dat nabestaanden niet voor financiële verrassingen komen te staan.”