Afbeelding

Provincie reserveert 2,6 miljoen voor stikstofmaatregelen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - De provincie Zeeland reserveert de komende twee jaar 2,6 miljoen euro om alvast maatregelen te kunnen nemen voor onder meer het versterken van de Zeeuwse natuur en het verbeteren van het Zeeuwse watersysteem. 

Normaal gesproken verschijnt rond deze tijd de voorjaarsnota van de provincie Zeeland. Omdat er na de verkiezingen nog geen nieuw college van Gedeputeerde Staten (GS) is gevormd, is het huidige college terughoudend met het presenteren van nieuwe plannen. ‘Evengoed ziet het college zich genoodzaakt voor een aantal knelpunten in de begroting een oplossing te vinden’, laat Zeeland weten. Dit doet ze in de zogenaamde voorjaarsbijstelling. 

Daarnaast blijkt uit de jaarstukken dat de provincie 2022 afsluit met een overschot van 7,4 miljoen euro. Dit wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

Zoet water

De 2,6 miljoen euro zijn bedoeld om de belangrijkste opgaven in het landelijk gebied in samenhang op te pakken, aldus de provincie. Dat moet zijn beslag krijgen in het Zeeuwse Gebiedsprogramma als uitvloeisel van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. ‘Belangrijkste doelen zijn het herstellen en versterken van de Zeeuwse natuur, het verbeteren van het Zeeuwse watersysteem en het toewerken naar een volhoudbare landbouw. Dat doen we onder meer door maatregelen te treffen voor het verminderen van de uitstoot van stikstof en ‘klimaatgassen’, het uitvoeren van natuurherstel, het opvangen en bergen van zoet water en het stimuleren van de landbouwtransitie.’

Gedeputeerde Staten maken hiervoor dit jaar 822.000 euro en volgend jaar 1.816.000 euro vrij. Als het Rijk in 2024 het geld uit het Transitiefonds beschikbaar stelt, wordt het daarmee verrekend en vloeit het geld terug naar de provinciale kas, aldus Zeeland.

Kijk voor meer informatie over de financiële stukken op https://pcportal.zeeland.nl/