Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Duitse bunker in Ritthem trekt veel bekijks

Door: Joep Bremmers Algemeen

RITTHEM - Afgelopen zaterdag was de bunker aan de Louwerse’s Wegeling in Ritthem te bezichtigen. In de bunker is door Wim de Meij een expositie ingericht met oude foto’s van Ritthem en spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Op 17 juni en 12 augustus kunnen de bunker en de expositie opnieuw worden bekeken.

De Meij is geboren en getogen in Ritthem. “Maar omdat er woningnood was en er geen huis was voor ons hebben we het dorp toch moeten verlaten,” vertelt hij. “Maar mijn dochter is teruggegaan naar Ritthem en kocht een huis met een bunker in de tuin.” De Meij trok erg veel op met zijn kleinzoon en samen hebben ze in 2000 de bunker schoongemaakt en geschikt gemaakt om spullen in te exposeren. “Dat was erg leuk maar drie jaar geleden kwam daar een abrupt einde aan toen mijn kleinzoon overleed. Ik heb toen gedacht om er maar helemaal mee te kappen maar op verzoek ben ik toch maar doorgegaan en is de bunker op gezette tijden nog te bezichtigen.” 

Manschappenbunker
De bunker aan de Louwerse’s Wegeling is een manschappenbunker en werd hier in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers. In de bunker waren in de oorlog twintig Duitse militairen gelegerd. Trots laat De Meij een Duitse plattegrond van Ritthem zien waarop niet alleen de bunker staat aangegeven maar ook alle andere krijgsonderdelen die in het dorp waren ondergebracht. “Die heb ik gevonden in het gemeentearchief van Vlissingen en ze hebben hem voor mij gereproduceerd.”

Doorschoten helm
In de bunker is een flinke verzameling met spullen uit de Tweede Wereldoorlog te zien: helmen, hulzen, munitiekisten en andere gebruiksvoorwerpen. Zo’n tachtig procent van de verzameling is afkomstig uit Ritthem. “Het is eigenlijk begonnen met een doorschoten Duitse helm die ik lang geleden met mijn kinderen heb gevonden tijdens een vakantie in Luxemburg. Nadat de bunker als expositieruimte is ingericht heb ik veel spullen gekregen van mensen uit Ritthem. Er zat en zit nog veel onder de mensen en soms krijg ik nog steeds wel eens mooie dingen. Ik ben niet op zoek naar iets specifieks maar het is altijd leuk als er nog nieuwe dingen binnenkomen.” Ook is een deel van de enorme fotocollectie van De Meij te zien in de bunker. Ook op de website van de dorpsraad van Ritthem zijn zo’n vierduizend oude foto’s van Ritthem te zien die De Meij in de loop van de jaren heeft verzameld.

Inundatie
De Meij vind het belangrijk om de geschiedenis levend te houden. “Er is toch nog veel onbekend voor veel bezoekers. Als ze de luchtfoto’s zien waarop Ritthem onder water staat dan denken ze vaak dat het de watersnoodramp van 1953 is, maar dat is natuurlijk de inundatie van 1944. Toch iets dat veel mensen niet kennen.” Een aantal jaar geleden heeft De Meij het ‘inundatiedagboek’ van zijn grootvader B.J. de Meij in eigen beheer uitgegeven. “Hij had nauwkeurig in schriftjes een dagboek bijgehouden vanaf het moment dat de geallieerden de dijken hebben gebombardeerd. Daar heb ik een boekje van gemaakt en dat was in een mum van tijd uitverkocht.” De bunker aan de Louwerse’s Wegeling is dit jaar nog twee keer te bezoeken: op 17 juni en 12 augustus.