Afbeelding
Foto: Inloophuis het Anker Vlissingen

Inloophuis het Anker van De Hoop viert 10-jarig bestaan

VLISSINGEN - In april was het precies 10 jaar geleden dat Inloophuis het Anker startte in het pand aan de Badhuisstraat te Vlissingen. Om dit te vieren hebben we hier uitgebreid aandacht aan geschonken met de gasten en andere belangstellenden.


Maandag 17 april kwamen om half 11 de eerste gasten over de rode loper het inloophuis binnen. Verwachtingsvol naar de viering, waarvoor ze uitgenodigd waren. De meeste gasten komen 1 of 2 keer per week, elke week, naar het inloophuis voor gezelligheid en sociale contacten, een gratis maaltijd of een spelletje. Nu worden ze ontvangen met koffie en thee en door vrijwilligers zelfgemaakt gebak. De maaltijd is altijd het hoogtepunt van de dag, waarbij een korte boodschap uit de Bijbel wordt meegegeven. Speciaal voor vandaag zingen de medewerkers de gasten een lied toe. Zo'n 40 gasten laten de maaltijd lekker smaken. Na de maaltijd worden, onder gitaarbegeleiding van een aantal gasten, liederen gezongen. De middag wordt afgesloten met diverse oud-hollandse spelen, waarbij het er fanatiek aan toegaat, want er kunnen mooie prijzen gewonnen worden. Vrijdagmiddag 21 april is het jubileum ook gevierd met organisaties waarmee wordt samengewerkt en voor donateurs en sponsors. Het inloophuis is volledig afhankelijk van giften. Ruim 10 jaar geleden is het Inloophuis ontstaan vanuit straathoekwerk door Sta Op Zorg onder mensen die dakloos en verslaafd waren. 


De Hoop was in de jaren daarvoor onder de stichting Sta Op Zorg begonnen met het bieden van professionele hulp aan mensen met psychische problemen of met een verslaving. Vanuit het straathoekwerk ontstond behoefte aan een plek om rustig te kunnen praten, op te kunnen warmen en de gasten een kopje koffie aan te bieden. 10 jaar geleden werd het pand aan de Badhuisstraat 60 betrokken, waar het inloophuis nu elke maandag en vrijdag open is van 10.30 - 15.00 uur. In totaal zo'n 20 vrijwilligers runnen het Inloophuis met veel passie en toewijding. Het Inloophuis is een veilige plek waar rust heerst en gasten even op adem kunnen komen. Dat betekent dat er veel verschillende gasten komen: mensen die eenzaam zijn, psychische problemen hebben, in armoede leven of een verslaving hebben. Inmiddels biedt De Hoop vanuit de Polikliniek Zeeland behandeling voor angst-stemmingsklachten, persoonlijkheidsproblematiek, trauma en/of verslaving, begeleiding, een leerwerkbedrijf Proef&Geniet![n]