Drukte tijdens het WK van 2014
Drukte tijdens het WK van 2014 Foto: José van der Wegen

Hoogerheide is er meer dan klaar voor

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Al een paar weken wordt er volop gebouwd langs, om en nabij de Scheldeweg in Hoogerheide. En natuurlijk niet om de minste reden, namelijk het WK Cyclo-Cross 2023. Van 3 tot en met 5 februari staan er diverse wedstrijden op het programma en zullen er nieuwe wereldkampioenen gekroond worden.

Volgens Jan Prop, voorzitter van het organiserende comité en de GP Adrie van der Poel, belooft het een mooi WK te worden. “We hebben wel hier en daar het parcours wat moeten verleggen, omdat het te nat was, daar waar de Zeeuwse klei overgaat in de Brabantse zandgronden. Daardoor moesten ook de cameraposities opnieuw ingesteld worden, want het is natuurlijk wel een WK Cyclo-Cross en geen hardloopwedstrijd door de modder. Zonder verlegging hadden de renners veel meer moeten lopen.” Een nat parcours betekent dan meestal ook veel modder, maar Jan hoopt dat het maar lekker koud blijft en blijft waaien. “Dan is het parcours niet te nat.” 

Opbouw

Een groot team van vrijwilligers heeft zich beziggehouden met de opbouw.  “Toen we in januari begonnen met bouwen, waren er alleen al 35 man vrijwilligers als bouwploeg, nog eens 25 mensen voor de bouw van de catering voor het publiek en de verkoopunits en de tentenbouwer had ook nog tientallen mensen rondlopen. In totaal liep er zo’n 150 man rond. Er komt dan wel eens commentaar op alle afsluitingen, maar met al dat zware verkeer en vervoer van zware materialen is afsluiting de meeste veilige manier om op te kunnen bouwen voor het WK.” Het WK is dan ook qua opzet vier tot vijf keer zo groot als de GP Adrie van der Poel. De naamgever van de GP is ook nu verantwoordelijk voor de opbouw van het WK-parcours. “Adrie heeft zijn best gedaan om er een mooi parcours van te maken. Zo zijn er geen oversteekposten meer voor het publiek. Iedereen kan straks een rondje doen langs het gehele parcours en er is ook een voetgangersbrug, om je zo langs het parcours te verplaatsen.” 

Wedstrijden

De verwachting is dat het om het parcours straks weer enorm druk zal zijn met fans van de diverse veldrijders. “We hebben een recordaantal deelnemers uit dertig verschillende landen. Dat is nog niet eerder geweest.” Naar verwachting komen alleen op de zondag al zo’n 30.000 mensen op het evenement af. En die krijgen heel wat te zien. De veldrijders zullen straks over drie fietsbruggen gaan, waarvan eentje waar ze wel drie keer in een ronde over heen rijden. De andere twee bruggen worden beiden een keer aangedaan in een ronde. Wie nog geen kaartje heeft of niet in de modder wil gaan staan, kan de wedstrijden ook op televisie zien. “De NOS zorgt voor de uitzending en er is een wereldwijde broadcast. Op de Belgische televisie zijn alle wedstrijden te zien. Helaas zullen Marianne Vos en Tom Pidcock hun titels niet verdedigen in Hoogerheide. Maar wij kijken uit naar de nieuwe wereldkampioenen.”

De wedstrijden beginnen op vrijdag 3 februari, met de Team Relay om 12.30 uur tot 13.30 uur. 

Op zaterdag 4 februari starten om 11.00 uur de Dames Junioren, om 13.00 uur de Heren U23 en om 15.00 uur de Dames Elite. 

Op zondag 5 februari rijden vanaf 11.00 uur de Heren Junioren, om 13.00 uur de Dames U23 en om 15.00 uur de Heren Elite.