Afbeelding
Foto: Fotoarchief Heemkundekring Het Zuidkwartier

WOENSDRECHT - De polders van de gemeente Woensdrecht liggen er tegenwoordig prachtig bij, maar dat was in die eerste februarinacht wel anders. Het water had vrij spel en met name de noordelijke polders van Ossendrecht en ten westen van Woensdrecht werden zwaar getroffen.

 

Klaas Hoogwater deed in 2002 zijn verhaal in De Tijding van Heemkundekring Het Zuidkwartier. "Het water bij de dijkdoorbraak kwam met zo’n geweld de Anna- Mariapolder instromen, dat de slaperdijken het meestal ook begaven. Het water had vrij spel door openstaande duikers en sluisjes." Dat de polders van Ossendrecht en Woensdrecht met name getroffen werden, kwam ook omdat door de dijkdoorbraken de natuurlijke lozing van eb en vloed ongedaan was geraakt. "Vooral de Völckerpolder kreeg heel veel water, op sommige plaatsen wel tot 2.30 meter hoog." 


Slachtoffers

Samen met een gealarmeerde militaire eenheid ging de heer Hoogwater de morgen na de ramp met de heer Jan Colpaart in twee rubberen vouwboten de polders in. Er werden mensen gered en met de auto van de heer Jacobs-Michielsen naar een opvangcentrum in Hoogerheide gebracht. Voor vijf kinderen van de familie Nijsse in de polder kwam redding te laat. Zij verdronken toen zij het vee probeerden te redden en werden begraven in Ossendrecht.[n]