Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Gemeentehuis Ossendrecht wordt dan toch een monument

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT - Het kwam toch nog een beetje als een verrassing, maar het was zeker een aangename verrassing voor veel Ossendrechtenaren. Tijdens de openbare vergadering van het Dorpsplatform Ossendrecht maakte wethouder Thierry de Heer bekend dat het voormalige gemeentehuis van het dorp een gemeentelijke monumentenstatus krijgt. Er zit nu een soort voorbescherming op het pand, maar zodra de bezwaartermijn is verstreken en eventuele zienswijzen zijn afgehandeld, is het echt een monument.

Met het besluit om het gemeentehuis een gemeentelijke monumentenstatus te geven, komt een einde aan wat in november 2020 begon. Begin november 2020 verscheen een ogenschijnlijk onschuldig berichtje in de Facebook-groep van Ossendrecht over een vergunningaanvraag voor de sloop en nieuwbouw van het oude Rabobank-gebouw en raadhuis aan de Dorpsstraat in Ossendrecht. Dit bericht groeide in korte tijd uit tot een groot burgerinitiatief gericht op het behoud van het oude gemeentehuis van Ossendrecht. Inwoners van Ossendrecht begonnen bijvoorbeeld een petitie die massaal werd ondertekend en er werd zelfs een werkgroep opgericht voor het behoud van het gemeentehuis.

Petitie

Met de online petitie, die tot 1 december 2020 actief was en waarvoor destijds op 30 november al 258 digitale handtekeningen waren verzameld, hoopten de inwoners een vuist te kunnen maken tegen de plannen waarin geen toekomst meer leek te zijn voor het oude gemeentehuis van Ossendrecht. Ook deed de Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek (SBCEZ) toen een aanwijzingsverzoek om van het gemeentehuis een gemeentelijk monument te maken. Dees Verbeek van SBCEZ gaf eind 2020 al aan dat het raadhuis in Ossendrecht het laatste karakteristieke raadhuis van voor de gemeentelijke herindeling is en alleen daarom al behouden zou moeten blijven. Daarom deed de stichting destijds samen met Erfgoedvereniging Heemschut Brabant ook het aanwijzingsverzoek tot gemeentelijk monument.

Werkgroep

De vrijwillige leden van de werkgroep Behoud Gemeentehuis Ossendrecht zijn in ieder geval erg blij met het nieuws dat de wethouder tijdens de vergadering bracht. “Dit hadden we destijds niet durven dromen. We zijn hier toch ruim twee jaar mee bezig geweest met zijn allen. We willen iedereen dan ook hartelijk danken voor alle inzet, zodat we ons gemeentehuis nu kunnen behouden.” De werkgroep is echter nog niet van plan te stoppen met haar activiteiten. Kwamen de leden destijds vooral tezamen om alle herinneringen, foto’s, ervaringen of belevenissen van inwoners rondom het ‘Ostrechts’ gemeentehuis op te kunnen tekenen en te verzamelen, als het aan de werkgroep ligt blijft die oproep aan inwoners gewoon staan. “Het gemeentehuis stamt uit 1939 en bestaat volgend jaar dus 85 jaar. Misschien kunnen we daar wel iets moois mee doen. Als mensen dan ook nog informatie hebben of oude foto’s of verhalen, dan vernemen we dit graag.” 

Via het mailadres gemeentehuisossendrecht@gmail.com en via een speciale postbus in Het Zoete Rijk aan het Hondseind in Ossendrecht kunnen mensen informatie, foto’s of ervaringen delen.