De torens op de Brabantse Wal.
De torens op de Brabantse Wal. Foto: Stichting De Brabantse Wal. Ed Kil.

Natuurverenigingen Brabantse Wal bundelen krachten

Sport en vereniging

WOENSDRECHT - De natuurverenigingen op de Brabantse Wal bundelen de krachten. Het betreft Benegora, Namiro en IVN Groene Zoom en naar gelang het onderwerp de Vogelwerkgroep. Zij vormen voortaan samen één aanspreekpunt. Dat gaan ze doen via Stichting De Brabantse Wal.

Willem de Weert, voorzitter van deze Stichting, zegt dat de bundeling meerdere voordelen heeft. “De Brabantse Wal is voor een groot deel Natura-2000 gebied. Er moet de komende jaren hier veel gebeuren. Denk aan de oplossing voor de stikstofproblematiek die er moet komen, maatregelen tegen de verdroging en vóór het bevorderen van de biodiversiteit. De boeren staan voor de omslag naar natuur-inclusieve landbouw. Er is in de regio vraag naar meer woningen en bedrijventerrein. Dat moet allemaal een plaats krijgen waarbij de natuur niet geschaad mag worden, integendeel juist versterkt moet worden gezien de achteruitgang in de laatste decennia. Dat zit nog niet bij iedereen tussen de oren.”

Groene stem

In deze tijd van politieke versnippering is het belangrijk een krachtig en eenstemmig groen geluid te laten horen. “Het is handig, ook voor de gemeenten en de provincie, dat er één aanspreekpunt is. Omdat de natuurverenigingen elkaar toch al troffen binnen de Stichting (waar ook twee heemkundekringen deel van uitmaken) bespaart het ons ook vergadertijd.” Volledig samengaan van de drie natuurverenigingen is volgens De Weert nog niet aan de orde. “Elke vereniging heeft zo zijn eigen sterke punten en achterban. Daar is niets mis mee. Ook bij de soms noodzakelijke juridische procedures kan het handig zijn om meerdere ijzers in het vuur te hebben.”

Promotie en educatie

Stichting De Brabantse Wal heeft sinds 1995 flink aan de weg getimmerd om de natuur en het landschapsschoon in de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht voor het voetlicht te brengen. “Dit doen we door bijvoorbeeld de uitgave van een wandelgids, het boek ‘Ontdek de Brabantse Wal’, lezingen en educatie. Het boek en wandelgids zijn bijna uitverkocht. We beslissen binnenkort hoe we de promotie voort gaan zetten. Misschien krijgt ook onze website www.brabantsewal.nl daarin een grotere rol.” De Stichting nam ook het initiatief voor de oprichting van het Unesco Geopark Schelde Delta dat een deel van West-Brabant, Zeeland en Vlaanderen beslaat. De aanvraag is afgelopen jaar door de vijf betrokken provincies bij Unesco ingediend. “Het is mooi dat er zelfs internationale aandacht van ons natuurschoon en cultureel erfgoed is”, zegt de voorzitter van de Stichting. “Maar de natuurbescherming staat altijd voorop. Vandaar onze krachtenbundeling.”