Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Personeel Fokker Elmo legt werk opnieuw neer

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Het personeel van Fokker Elmo is vandaag opnieuw aan een 24-uursstaking begonnen. De vakbonden CNV Vakmensen en FNV Metaal eisen namens de werknemers van het bedrijf een gelijkluidende regeling als hun collega’s bij Fokker Landing Gear in Helmond. De tweede staking komt iets meer dan een maand na de eerste staking. Die eerste staking was op 14 februari. 

Volgens bestuurders Jan Meeder van FNV Metaal en Arthur Bot van CNV Vakmensen gaat de Fokker-directie nog steeds niet concreet in op de eisen. “Daarom zijn we wederom gaan staken. De actiebereidheid onder onze leden is ook nog steeds groot. Vandaag waren er zo’n 300 mensen aanwezig om te staken. Dat zijn er meer dan de vorige keer. Ook hebben de medewerkers op de vraag of er bereidheid is voor een staking van meerderde dagen volmondig ja geantwoord”, zegt Jan Meeder. Voor er echter een nieuwe staking mocht uitgeroepen worden, zal er eerst weer met Fokker gesproken worden. “Als je niet verder komt met praten, is staken vaak nog de enige optie”, aldus Arthur Bot. 

Volgens de vakbondsbestuurders blijven de vakbonden bij hun standpunt dat er een gelijkwaardige behandeling en een gelijkluidende regeling voor alle Fokker-werknemers moet gelden bij een overgang naar Papendrecht. “Dat respect en ook die waardering verdienen de medewerkers.” 

De medewerkers die aangesloten zijn bij de vakbonden en wilden staken, konden zich vandaag tussen 8.00 en 9.30 uur laten registreren bij de poort van Fokker aan de Aviolandalaan. Daarna gingen zij naar huis voor hun 24-uursstaking. “Het is niet leuk. Niemand zit hier op te wachten, maar als we niets doen, krijgen we ook niet hetzelfde als de collega’s uit Helmond. Dan is staken het enige dat we kunnen doen”, aldus een medewerkster bij het verlaten van het parkeerterrein. Overigens is  een deel van het personeel wel gewoon aan het werk. Veelal betreft dit uitzendkrachten. Ook voor die uitzendkrachten proberen de vakbonden zich in te zetten, zodat ook zij bij een verhuizing naar Papendrecht gebruik kunnen maken van de regeling. “We moeten nu eerst alles ook helder hebben, hoe alle regelingen in elkaar zitten en wat de gevolgen voor medewerkers zijn, voor we concreet met een voorstel naar de leden kunnen. Maar zolang er niets concreets vanuit Fokker wordt voorgesteld, leggen wij ook niets voor aan de leden en blijven wij bij ons ultimatum: gelijkwaardigheid en een gelijkluidende regeling.”