Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Het goud van Cato, Marte en Puk

HOOGERHEIDE - Het gaat goed op sportief gebied in de gemeente Woensdrecht. Maar liefst drie Nederlandse kampioenen werden in het zonnetje gezet door burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Rainier Schuurbiers. Puk van Ierland werd Nederlands kampioen in de paardensport op het onderdeel voltige en Cato Graswinckel met polsstokhoogspringen en Marte Visser met de 60 meter sprint.


DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN


Puk van Ierland werd kampioen in de klasse M van het voltige, ook wel bekend als een soort gymnastiek op het paard. "Ik ben nog maar relatief kort met voltige bezig, een jaar of vier. Al vanaf dat ik negen jaar ben, heb ik echter een passie voor paarden, maar ik wilde ook graag turnen. En zo kwam ik bij voltige uit." Dat Puk talent heeft voor voltige bleek eigenlijk al bij haar eerste internationale wedstrijd. "Ik behaalde toen al direct een wedstrijdpunt. Voor deelname aan het EK of WK heb je twee punten nodig en ik had er dus meteen eentje binnen." Daarmee bracht ze zichzelf rechtstreeks in de kijker van de bondscoach voltige en in Ermelo reed ze dus naar goud op het NK. Nu staat het WK in Zweden op de planning. "Voltige is echter een kleine sport en er is ook best wel wat concurrentie, maar ik hoef dus nog maar een punt te behalen en hoop dan ook zo geselecteerd te worden voor het WK. Ik hoop met crowdfunding ook wat extra geld te kunnen vergaren om de reis naar Zweden te kunnen bekostigen." Puk helpen kan via https://yvgtf.nl/talentboek/sport/help-puk-naar-het-voltige-wk-2023-in-zweden.

Atletiek

Net als Puk hebben ook Marte en Cato goud mee naar Woensdrecht genomen. En ook zij barsten van het sportieve talent. "Ik was zonder verwachtingen naar het NK gegaan", aldus Cato. "Ik heb lang geturnd, maar was eigenlijk aan bijna alles geblesseerd. Ik heb echter een gezonde dosis energie en wilde graag sporten. Dat werd atletiek en polsstokhoogspringen lag me het beste. Binnen twee jaar mocht ik meedoen aan het NK en daar sprong ik met 3,35 meter 30 centimeter boven mijn eigen record." De concurrentie kwam niet verder dan 3,30 meter en zo was er goud voor Cato. 


Waar Cato het letterlijk met een polsstok in de hoogte zoekt, vindt Marte het in snelheid. Op de 60 meter sprint was zij met 7,99 seconden de concurrentie te snel af. "Het was voor het eerst dat ik onder de acht seconden liep." Extra bijzonder aan de prestatie van Marte was dat zij twee weken voor het NK nog een blessure opliep aan haar enkel. "Ik ben er echter voor gegaan, ook met hulp van de fysiotherapeut, en het werd gewoon goud."[n]

Afbeelding