Afbeelding
Foto: Ton Vermeesch

'Ons doel is mooie
luisterliedjes te bieden'

HOOGERHEIDE – Op 11 juni wordt het vijftigjarig bestaan van blaaskapel ‘Die Edelweiss Buben’ gevierd in Le Soleil in Hoogerheide. Het grootse jubileumfestival met gastoptredens van kapellen uit Ossendrecht, Roosendaal en Brecht (B) begint om 11.00 uur en is gratis toegankelijk. Het feest eindigt om 18.00 uur. 


DOOR LIESBETH VAN KERKHOF-VAN DER TOGT


Ton Vermeesch (67) is behalve voorzitter van ‘Die Edelweiss Buben’, ook trompettist en solozanger bij de blaaskapel. De liefde en passie voor muziek maken zaten er bij Ton van jongs af aan al in. “Als klein jongetje speelde ik alles op de melodica,” vertelt hij. “Mijn ambitie was vroeger om naar het conservatorium te gaan, uiteindelijk werd ik fotograaf, óók een beroep in de creatieve sector,” voegt hij toe. Daarnaast bleef Ton gepassioneerd amateurmuzikant. Na ruim 35 jaar in Roosendaal in een orkest te hebben gespeeld kwam hij na een verhuizing, op zoek naar een kapel, in 2015 terecht in Hoogerheide bij ‘Die Edelweiss Buben’. De kapel is bekend van optredens in Nederland, België en Duitsland waar ze al 45 jaar optreden bij het grootste wijnfeest van de Midden Moezel. Daarnaast spelen ze bij evenementen en besloten feesten en in verzorgingstehuizen. 


Meezingers 

Ton is vol plannen voor ‘Die Edelweiss Buben’ en zoekt daarvoor ook versterking van het bestuur: “Dat hoeft niet per se een muzikant te zijn.” Donateurs en sponsoren zijn onmisbaar. Ze zouden graag een CD willen opnemen, maar nu al is het moeilijk uit de kosten te komen. Daarbij komt dat door corona veel evenementen zijn afgevallen. “We traden vaak op in verpleegtehuizen. Daar speelden we een speciaal programma van twee uur met veel meezingers voor een symbolisch bedrag. Maar zelfs daarvoor is geen budget meer." Ton vervolgt: “We zijn onder andere veel geld kwijt aan bladmuziek en muziekrechten. Sinds kort moeten we ook huur betalen voor ons repetitielokaal bij Le Soleil. De energiekosten waren zo gestegen dat het te duur werd de verwarming te stoken, maar in de winter is het voor de muzikanten lastig musiceren met verkleumde vingers. Dus nu betalen de leden een klein bedrag aan contributie zodat we de huur kunnen betalen en is de verwarming aan!”


Nieuwe leden welkom

‘Die Edelweiss Buben' zijn in 1973 voortgekomen uit een dweilorkest. De Egerländer en Böhmische muziek die wordt gespeeld is afkomstig uit Tsjechië, en daarnaast wordt ook muziek uitgevoerd die zijn oorsprong vindt in Beieren en Oostenrijk. Daarbij passen de uniformen in Beierse stijl van de muzikanten met de karakteristieke ‘Hosen' voor de mannen en ‘Dirndl' voor de vier vrouwelijke leden. De blaaskapel bestaat uit 16 leden met blaasinstrumenten zoals trompet, tuba, klarinet en flügelhorn en een drumstel. "Ons jongste lid is 40. Nieuwe leden zijn moeilijk te vinden, vooral jongeren die meer dan welkom zijn. Onze muziek is ‘gezellige muziek' en zit tussen de muziek van een harmonie en van een boerenkapel in,” vertelt voorzitter Ton. Zoals in de harmonie, wordt er gemusiceerd van bladmuziek en is het muzikale niveau van hoogstaande kwaliteit. En zoals in de boerenkapel met carnaval, viert de gezelligheid de boventoon. "Ons doel is mooie luisterliedjes te bieden maar ook muziek waarop kan worden meegedeind.”[n]