Roparun 2012
Roparun 2012 Archieffoto José van der Wegen

OSSENDRECHT - 25 jaar lopen de L'Oslopers al mee met de Roparun en even zoveel jaren wordt er een grootse doorkomst georganiseerd in Ossendrecht. Maar volgens Ernest Meijlemans uit Ossendrecht mogen we er zelfs nog een paar jaartjes extra er bij optellen.

 

"In 1992 werd de eerste Roparun georganiseerd. In 1993 organiseerden we toen al een doorkomst. Dat was op de Putseweg, bij het Putsmeuleke. Samen met Gerhard Schür en Fons van den Venne hebben we in een paar dagen tijd alles gedaan om er een feest van te maken. Op een week tijd hadden we alles geregeld. Gerhard regelde een geluidswagen, Fons ging om dranghekken met een platte kar en ik praatte alles aan elkaar met de microfoon." Die eerste doorkomst werden er ook lootjes verkocht. De te winnen prijs was een radiocassetterecorder. "Mijn vrouw en nog een paar vrouwen verkochten de lootjes. De eerste keer wisten we zo 500 gulden op te halen. Het tweede jaar werd dat al 1.000 gulden." 


Basis

Na die twee doorkomsten wilde men de doorkomst verplaatsen van de Putseweg naar het centrum van het dorp. En zo ontstond onder meer het Doorkomstcomité zoals we dat nu kennen. "Ossendrecht was de eerste die de aanzet gaf tot de grootse feesten die we nu kennen rond de Roparun. Van hier tot Parijs was in die tijd niets te doen en ik zal dan ook nooit vergeten hoe een paar Franse teams tot tranen geroerd waren toen ze hier doorkwamen." Ernest is ervan overtuigd dat hier in Ossendrecht de basis is ontstaan voor de titel Roparunnerstad. "Destijds regelden wij die eerste doorkomst dus in een week tijd, maar wij hadden toen nooit kunnen voorzien dat het allemaal zo groots zou worden."[n] Bijdrage: José van der Wegen