Afbeelding
Foto: JOHAN WAGENMAKERS

Rinus van Rijsbergen kan maar niet stoppen met radio maken

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Al vanaf 1982 is de nu 78-jarige Rinus van Rijsbergen in de ban van blaas-en volksmuziek afkomstig uit de Alpenlanden. Vanaf die tijd presenteert hij  tevens als DJ Rinus bij diverse lokale omroepen in Nederland en België zijn populaire programma Lustige Musikanten. Met het verdwijnen en/of samengaan van deze omroepen werd uitzendtijd steeds moeilijker. Toch is Rinus altijd door kunnen gaan. Sinds september vorig jaar is hij te streamen via internetradio www.volksmusik.nl en dat bevalt hem prima.  

“Ik ben nooit gestopt, omdat ik nooit in de ww heb gekund,” lacht hij. Al vanaf 1982 is hij wekelijks een of meerdere keren in de ether te vinden. “Hier heb ik mijn werk en mijn bezigheden mee. Voordat ik bij een zender stopte, zorgde ik er wel voor dat ik eerst een nieuwe had gevonden.” En zenders heeft Rinus in die ruim veertig jaar genoeg versleten. 

Verkocht
Tijdens het bloemencorso van 1982 in Zundert kwam Rinus voor het eerst in aanraking met Egerländermuziek en zijn grondlegger Ernst Mosch. “Ik was meteen verkocht en ben deze muziek altijd blijven volgen. Ik ben begonnen met het verzamelen van elpees, die ik later allemaal op cassettes gezet heb. Daarnaast heb ik intussen heel veel cd’s en mini-discs.” Zijn eerste optreden achter de microfoon was bij Radio Paladijn uit Horendonk. “Daar kon ik iemands plekje innemen en draaide ik elke maandagavond.” Ook bij Expo Radio uit Wildert, Radio EVRO uit Essen, BRTO uit Bergen op Zoom en een lokale omroep uit Tholen zat Rinus achter de knoppen. “Door geldgebrek, overnames of niet passend in het nieuwe concept kwam daar telkens een einde aan.”

Cursus
Bij de Lokale Omroep Oud Gastel en Stampersgat (LOOS) en later bij de Halderbergse Omroep Stichting (HOS), had Rinus ook een vast uurtje op de zondagochtend wat een schare trouwe luisteraars trok. Bij de overgang naar streekomroep Ons West Brabant kwam daar in 2017 een einde aan. “Mijn uren moest ik plotseling inleveren voor een rechtstreekse kerkuitzending zonder beeld. Bovendien moest ik eerst een cursus volgen, terwijl ik het al zoveel jaren deed,” verzucht hij. Rinus kwam te zwerven met zijn programma en zond onder meer uit via Radio Vera uit Sittard. “Dat waren ‘ouwe piraten’ onder elkaar en die zijn inmiddels gestopt.” Ook een zender uit Goch in Duitsland net over de Limburgse grens kon hem niet bekoren. “Daar had ik geen goed gevoel bij en maar een handvol luisteraars.”

Internetzender
Sinds september 2022 heeft Rinus echter onderdak gevonden bij een internetzender uit Musselkanaal die volledig op volksmuziek gericht is: www.volksmuzik.nl. “De programma’s maak ik volledig thuis en stream ik dan rechtstreeks door. De playlisten maak ik allemaal zelf. Op zondagochtend tussen negen en tien uur blaasmuziek, op maandagavond tussen zeven en acht uur volksmuziek en op donderdagavond tussen zeven en acht uur met een mix van beiden. Mijn eerste programma ben ik begonnen met 92 luisteraars wat daarna al snel doorsteeg naar 132. Langs deze weg wil ik vooral mijn vroegere, trouwe luisteraars en liefhebbers van deze muziek laten weten dat ik nog steeds in de lucht ben. Ik hoop het vol te houden tot zolang ik het niet meer kan, maar hoop wel dat dit nu mijn laatste zender is.”