Wilco Stam - Mark Klaassen.
Wilco Stam - Mark Klaassen.

De Variant blijft winnen

OUDENBOSCH - In de negende ronde van de nationale damcompetitie (klasse 2D) heeft damvereniging De Variant uit Oudenbosch voor de zevende keer op rij gewonnen. Daarmee heeft De Variant haar tweede plaats weten te verstevigen en blijft de achterstand op de nummer 1 van de competitie slechts twee punten.


De Variant speelde in deze negende ronde een uitwedstrijd tegen het tweede team van damvereniging Alblasserdam. De wedstrijd begon wat gespannen, aangezien drie spelers vastzaten in het verkeer en te laat in Alblasserdam arriveerden. In de rest van het wedstrijdverloop is daar echter niets meer van terug te zien. Eén van die drie spelers, Mark Klaassen, opende de score voor De Variant met een overwinning op Wilco Stam. In het middenspel liep de Alblasserdammer in een verrassend kaatsingszetje, waarna hij (terecht) opgaf.

Na de overwinning van Mark speelden Franklin Denissen en Mark de Wolf allebei remise, waarna Jan de Wolf de voorsprong voor De Variant verder liet oplopen. Hij kwam met een lichte combinatie op dam, maar zijn tegenstander Teus Stam ook. De dam van Stam kon echter direct worden afgenomen, waarna een winnende stand voor Jan op het bord overbleef. Niet lang daarna won ook Hans Bomgaars tegen Corwin Vlot. Hans zette in de partij steeds meer druk op de stand van zijn tegenstander, die in het late middenspel een doorbraak over het hoofd zag. Hans kwam een schijf voor en kon enkele zetten later de felicitaties in ontvangst nemen. Hiermee was de tussenstand 2-8 en leek De Variant op een grote overwinning af te stevenen.

Die grote overwinning kwam er dan ook. Na een remise van Daniëlla de Vos tegen Wim IJsselstein, bracht Jan van Beeck de stand naar 3-11 door een overwinning op Jaap van der Dussen. Uiteindelijk leverde Roland Coray de laatste punten met een trefzekere overwinning op Gregory de Vries. Laatstgenoemde overspeelde zijn hand in het middenspel, wat een schijf voorsprong voor Roland opleverde. Die werkte dit schijfvoordeel keurig af naar een winstpartij, waarmee de eindstand op 3-13 uitkwam.

Over twee weken speelt De Variant de voorlaatste wedstrijd van deze competitie tegen de nummer drie: Heijmans Excelsior / RDS CT.[n]