Wethouder Malfait bij het mup in het gemeentehuis
Wethouder Malfait bij het mup in het gemeentehuis Foto: Gemeente Halderberge

'Als ik maar één meisje kan helpen'

HALDERBERGE - Bij een op de tien meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven, is thuis soms geen geld voor menstruatieproducten. Dit maatschappelijke probleem speelt ook binnen de gemeente Halderberge een probleem. Volgens wethouder Sharona Malfait is het tijd voor actie. "Als ik maar één meisje kan helpen, dan is mijn missie al geslaagd."

DOOR AMY KLAVERVELD

Om de menstruatiearmoede in onze gemeente aan te pakken, heeft het college nu een overeenkomst met het Armoedefonds. Het armoedefonds stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar via MUP's (menstruatieproducten uitgiftepunten). In Halderberge moeten er dertien van deze uitgiftepunten komen. De eerste zijn al geplaatst, zoals in het gemeentehuis in Oudenbosch.


"Ik ben hier heel blij mee," vertelt wethouder Sharona Malfait. "Het is echt een heel belangrijk punt om menstruatiearmoede aan te pakken. Als je daar nu de urgentie nog niet van inziet, dan heb je echt onder een steen geleefd." De wethouder zet zich dagelijks in voor de jeugd en heeft dan ook geregeld gesprekken met leerlingen op school of leden van sportclubs in de gemeente. "Daar hoorde ik vaak dat er meisjes niet naar school komen omdat ze ongesteld zijn en er thuis geen tampons of maandverband is." 


"We zijn als gemeente voor de snelste aanpak gegaan en met dertien uitgiftepunten zijn we al een heel eind," legt de wethouder uit. De MUP's  komen onder andere op de twee middelbare scholen in Oudenbosch, het jongerencentrum Tune-Inn en het dorpshuis in Stampersgat. Omdat het project nog in de kinderschoenen staat, is het voor de wethouder nog wel even spannend hoe het allemaal gaat lopen. "Het belangrijkste is dat het nu draait. We zijn nog bezig met meer uitgiftepunten te realiseren. Zo zoeken we nog een locatie in Bosschenhoofd."


De insteek van de uitgiftepunten is dat het laagdrempelig is. Alle meisjes en vrouwen kunnen hier gebruik van maken. "Men is weleens bang dat er misbruik gemaakt van gaat worden, dat er vrouwen zijn die er geen 'recht' op hebben gebruik gaan maken van de producten," vertelt Malfait. "Maar dat is dan maar zo. Als ik maar één meisje kan helpen, dan is mijn missie al geslaagd."


Een van de voordelen van de uitgiftepunten is het ruimte assortiment. Zo kan men er maandverband en tampons halen, maar er wordt ook gekeken naar andere producten als menstruatiecups en -ondergoed. "Door deze constructie is er veel keuzevrijheid. Elke vrouw en elk meisje kan een passend product kiezen. Sommige vrouwen kiezen graag voor een cup, maar een meisje dat pas net aan het menstrueren is, heeft meer aan maandverband of tampons." Sharona Malfait is maar al te blij dat haar project nu van de grond is en dat het gesprek nu ook publiekelijk kan worden gevoerd. "Er heerst nog steeds een taboe op het onderwerp. Het is goed dat we er nu over kunnen praten. Hopelijk gaat zo dan ook de schaamte weg en durven meisjes sneller te praten." 

Alles over de gratis menstruatieproducten en de MUP's is terug te vinden via de website van de gemeente Halderberge.[n]