Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Briljant voor echtpaar Kannekens-Brouwers

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Vorige maand hebben Sjaan Kannekens (86) en Tonnie Brouwers het heugelijke feit gevierd dat ze maar liefst 65 jaar met elkaar in de echt verbonden zijn. Namens de gemeente heeft burgemeester Bernd Roks, het nog steeds geheel zelfstandig wonende briljanten paar, van harte gefeliciteerd.

“Mijn eigenlijke voornaam is Chris, maar iedereen kent mij als Sjaan,” zegt de bruidegom. Hij is geboren in Willemstad als jongste uit een gezin van maar liefst 12 kinderen. “Ik was het ‘kaokelnesje’ en werd best wel verwend hoor,” lacht hij. Zijn vader was fietsenmaker en al op jonge leeftijd werkte Sjaan in de zaak mee. “Hij wilde dat ik het overnam. Dat fietsen maken heb ik ook wel een paar jaar gedaan, ook bij een fietsenmaker in Etten-Leur, maar na mijn militaire dienst en door ons huwelijk is dat toch anders gelopen.” De wieg van Tonnie stond op de Sprangweg. “Dat viel toen nog onder Etten-Leur, maar nu is dat Hoeven.” Zij is de tweede uit een gezin van vier meisjes. Haar vader had een bakkerij, dus moest er thuis flink gewerkt worden. “We werden op tijd wakker geklopt om brood op de baan te verkopen,” herinnert ze zich nog goed. Ontmoet hebben ze elkaar op ‘Doevese kerremus’. “Dat was tijdens het dansen bij Ciske Jochems. Er kwam een schrikkeldans, waarbij de meisjes de jongens uit mogen kiezen. ‘Ik ga voor hem,’ zei ik tegen de rest.”

Stalen panelen
Het huwelijk werd gesloten in Etten-Leur, waarna het kersverse paar neerstreek in Hoeven. “Eerst in de Bovenstraat en de Sint Janstraat en al vanaf 1961 wonen we in de Sportstraat.” Uit het huwelijk zijn drie jongens geboren: John, Mario en Melchior. “Alleen Melchior is getrouwd, maar woont in Spanje. Mario is vrijgezel en John, die ons kleinkind Dominique geschonken heeft, is inmiddels gescheiden.” Na een korte carrière als fietsenmaker heeft Sjaan zijn werkzame leeftijd voornamelijk vervuld bij Scheepswerf de Biesbosch in Dordrecht en bij Batenburg in Sliedrecht. “Daar maakte ik grote stalen panelen.” Op 59-jarige leeftijd is hij met vervroegd pensioen gegaan. Naast werken kon Sjaan zijn energie kwijt bij het biljarten en in de tuin. “Ook heb ik vroeger gevoetbald bij Hoeven en zodra het vroor ging ik in de polder schaatsen.” Tonnie houdt wel van puzzelen en handwerken. Zo hangt er een prachtig geborduurde Nachtwacht van Rembrandt aan de muur. Vakanties werden met de kinderen vooral in Nederland doorgebracht. “Dan huurden we een huisje in Zeeland en hielden we ons bezig met vliegeren en zwemmen.” Later hebben ze nog een chalet in de Belgische Ardennen gehad. “Dat hebben we helemaal opgeknapt. Er zat ook nog een grote tuin aan.” Na de verkoop van het chalet is het echtpaar gaan reizen. “Met de auto door Frankrijk en naar onze zoon in Spanje en met het vliegtuig naar de Canarische Eilanden.”

Zorgzaam
Gezien de hoge leeftijd van het echtpaar en de ongemakken die daar soms bijhoren is het huwelijksjubileum in huiselijke kring gevierd. “Als je gaat feesten, dan zit je daar met een stel oudjes waarbij de een nog zieker is dan de ander,” lacht Tonnie daarbij. “Wel zijn we met de jongens zelf nog uit eten geweest.” Het bezoek van de burgemeester werd ook zeer op prijs gesteld. “Dat was leuk en we hebben lekker gekletst.” Het echtpaar kijkt terug op een mooi leven. “We hebben ‘mekaor overend g’ouwe’ en Sjaan is altijd erg zorgzaam geweest,” merkt Tonnie op.