De Variant tweede in finale Brabant Cup

OUDENBOSCH - Afgelopen vrijdag speelden vier teams (viertallen) de finale van de Brabant Cup in Tilburg.


Damvereniging De Variant uit Oudenbosch was één van de deelnemende teams, naast d’Amateurs uit St. Michielsgestel, Dammend Tilburg en RDS uit St. Oedenrode. 

Het beloofde een spannende strijd te worden. 

Ieder team bestond uit sterke spelers met een topspeler als kopman.

 

De Variant

Het team van De Variant bestond uit Mark Klaassen, vader en zoon Jan en Martin de Wolf, en nationaal meester Toine Brouwers. Laatstgenoemde speelt bij VBI Huissen op het hoogste niveau, maar is sinds een jaar, woonachtig in West-Brabant, ook lid geworden van De Variant. 

Zodoende kon De Variant met Toine als ultieme versterking dit jaar meedoen als kanshebber voor de titel.


Eerste ronde

In de eerste ronde speelde De Variant tegen d’Amateurs, de winnaars van 2022, met Wil van den Braak als topspeler. 

Het vermoeden bestond dat Wil niet op het hoogste bord zou zitten, waardoor de keuze werd gemaakt om Toine deze eerste ronde aan bord 3 op te stellen. Daar troffen de twee toppers elkaar, wat een mooi damspektakel beloofde te worden. 

Jan, Mark en Martin deden hun best, maar kwamen tegen hun taaie tegenstanders niet verder dan remise: 3-3. Ondertussen wist Toine de druk bij Wil op te voeren. 

Net op het moment dat de partij in remise leek uit te monden, toverde Toine nog een winnende combinatie uit de hoge hoed: 

5-3 voor De Variant.


Tweede ronde

In de tweede ronde speelde De Variant tegen RDS. 

Toine trof op bord 1 de sterke Fred Passchier, tegen wie hij bij de voorrondes remise had gespeeld. Mark Klaassen speelde op bord 2 tegen Jacques Brouns, Jan de Wolf op bord 3 tegen Luud Ector en Martin de Wolf op bord 4 tegen David Riupassa. 

Toine en Jan wisten hun partij te winnen en Mark speelde remise. Daarmee was de winst al veilig gesteld. Martin stevende op een remise af tegen zijn taaie tegenstander, maar in het eindspel miskeek hij zich en verloor jammerlijk zijn partij. Wederom 5-3 winst.


Derde ronde

In de derde en laatste ronde koos De Variant opnieuw voor een ietwat tactische opstelling, die uiteindelijk niet goed uitpakte. 

Mark Klaassen speelde op bord 1 een dappere partij tegen internationaal meester Anton van Berkel. Anton speelde een sluwe partij en won met een combinatie van Mark. 

Martin de Wolf kwam op bord 3 niet verder dan remise tegen Theo van den Hoek. Datzelfde gold voor Jan de Wolf tegen Wil Maas. Alle ogen en hoop waren zodoende weer op Toine Brouwers gericht, die een sterke omsingeling speelde tegen Kees van Bakel. In het eindspel miste Toine op één moment de winst. Kees hield zijn hoofd echter koel en wikkelde de partij keurig af naar remise: 5-3 winst voor Dammend Tilburg. 

Daarmee eindigde Dammend Tilburg op de eerste plaats en De Variant op de tweede plaats. 


KNDB beker

Zoals het ernaar uitziet, hebben beide teams zich geplaatst voor de KNDB beker op 17 juni as. Voor De Variant zou dat een primeur zijn in haar 55-jarige geschiedenis.[n]