Maandagochtend is het startschot gegeven voor de renovatie van de Markbrug.
Maandagochtend is het startschot gegeven voor de renovatie van de Markbrug. Foto: FOTO TOM RIETVELD

Markbrug straks klaar voor komende dertig jaar

Door: Tom Rietveld Algemeen

OUDENBOSCH/STANDDAARBUITEN - Maandagochtend is het startschot gegeven voor de renovatie van de Markbrug. Met de onthulling van de bouwbanner en de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door de wethouders Jack van Dorst (Moerdijk) en Thomas Melisse (Halderberge) en regio-directeur Alfred Siemens van Bam infra.

Vijf jaar geleden is er al gepland dat de Markbrug over de rivier de Mark tussen Standdaarbuiten en Oudenbosch een fikse opknapbeurt nodig zou hebben. Vorige eeuw liep hier een provinciale weg over de brug. 

Sinds de eeuwwisseling is deze overgedragen naar beide gemeenten Moerdijk en Halderberge. De brug is in 1972 en 1973 gebouwd en in 1992 voor het laatst opgeknapt c.q. gerenoveerd. Dit betonnen bouwwerk met een lengte van 80 meter is weer toe aan groot onderhoud om te zorgen dat de komende 30 jaar deze belangrijke verbinding voor alle weggebruikers gewaarborgd blijft.

Opgave
Wethouder Thomas Melisse: ”Uit Halderberge perspectief is dit het grootste civiele kunstwerk van onze gemeente. Van groot belang voor het ontsluiten van de bedrijven en bewoners richting A17. Wij proberen ook die inhaalslag wat betreft onderhoud te maken. We zitten er bovenop. We hebben in Halderberge 75 civiele kunstwerken. Er is veel te doen, zoals de havendamwanden. Het vervangen van de Fietsbrug. Een hele opgave, ook om dat aan bewoners uit te leggen, dat het veel geld kost. Met de gerenoveerde Markbrug zijn we weer dertig jaar goed bereikbaar.”

Kennisbundeling
Alfred Siemens: ”Blij om als aannemerscombinatie dit werk te mogen aanpakken. Met de partners in het bouwteam kunnen we de kennis bundelen. Er is heel bewust gekozen voor een bouwteam. Wat moet gebeuren is niet altijd zichtbaar. Het bouwteam heeft de expertise om te adviseren voor de meest passende oplossingen. In Nederland zijn er heel veel kunstwerken van 40 50 jaar oud. Met een combinatie willen we die gaan aanpakken. Aan de slag met Operatie Brug Innovatie. Vandaag het eerste werk in uitvoering. Een primeur.”

Extra zorg is dat deze brug ziek is. Geen betonrot, maar de constructie bevat een zogenaamde Alkali-SilicareReactie, afgekort ASR. 

Bij de reactie van akaliën, water en reactief silica uit toeslagmateriaal wordt een expansief gel gevormd. Het gevolg hiervan is dat het beton van binnenuit kapot wordt gedrukt. Het is daarom van groot belang dat de constructie waterdicht wordt gehouden om te zorgen dat deze brug veilig blijft.