Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Kees en Riet Tak-Manniën al 60 jaar een gelukkig paar

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Op 24 mei vierden Kees Tak (82) en Riet Manniën (82) hun diamanten huwelijk. Wethouder Hans Wierikx kwam het echtpaar namens de gemeente feliciteren en in de bloemetjes zetten.

“We voelen ons nog geen 82 hoor,” roepen ze in koor. Riet komt van ’t Gors in Hoeven en Kees is ‘op Overesselijk’ in Oud Gastel geboren. “In ons huis is in de oorlog een V1-bom gevallen. Met twaalf man sliepen wij onder een dak. Allemaal zijn we er heelhuids vanaf gekomen, maar onze familie is wel uit elkaar gevallen omdat we twee jaar lang overal onderdak moesten vinden,” vertelt Kees. Ze hebben elkaar ontmoet bij de dansles bij Wim Roovers in Roosendaal. “Ik had ze al eerder in de gaten. Voor mijn werk als elektricien moest ik licht aanleggen bij Buijs Negerzoenen. Ik stond daar boven aan de trap en zag haar aan de band staan en telkens vlug heen en weer lopen. ‘Das ne rappe’, dacht ik bij mezelf. Later bij de dansles zag ik haar terug en heb ze niet meer losgelaten.”

Allemaal meiden
Na zes jaar verkering zijn ze in Hoeven getrouwd. “Ik mocht aanvankelijk van mijn moeder niet trouwen. Ze vond mij nog veel te jong en bovendien was het vele werk thuis nog niet klaar,” herinnert Riet zich. “In de verkeringstijd kwam ik voorbij haar huis en haar vader riep ‘ge mot lampe komme’ange’. Toen was ik binnen en ik ben nooit meer weggegaan,” lacht Kees. Het diamanten paar heeft twee kinderen, drie kleinkinderen en een achterkleinkind. “Allemaal meiden. We zeiden altijd die mannen komen vanzelf wel.” Beide dochters wonen met hun gezin in een straal van 100 meter van het ouderlijk huis. Twee kleinkinderen wonen op zichzelf maar ook niet verder dan in een straal van 500 meter. “Ze kunnen allemaal goed met elkaar opschieten. Elke zondagmiddag komen ze een ‘zelfgemaakte’ trappist drinken. Die lusten ze allemaal ‘jil gère’.”

De Four Tak
Kees wordt nog steeds herkend als een van de leden van de legendarische band De Four Tak die begin jaren 70 zelfs landelijke bekendheid had. “Dat was ons grootste avontuur. We zijn zelfs op tv geweest,” zegt Riet daarover. “Samen met mijn broer Henk heb ik de band opgericht. We schreven samen ook de meeste liedjes. Dat was inderdaad een mooie tijd. Nadat we in 1973 gestopt zijn is er nog regelmatig een reünie geweest. Mijn keyboard staat boven en verder speel ik nog regelmatig accordeon,” vult Kees aan.

Chalet
Hoewel Kees een opleiding tot elektricien heeft gehad is hij, na eerst nog een jaartje pendelen naar de Rotterdamse Haven, met zijn broer Henk meegegaan en het timmervak ingegaan. “Van hem heb ik het vak geleerd. Onze Henk kon de mooiste dingen maken.” Riet heeft thuis in de schuur veel kleding genaaid voor onder meer V&D en heeft later nog 15 jaar bij het Veerhuis gewerkt. “Als ik om kwart over vijf naar de bouw reed, dan kroop Riet al achter het naaimachine,” lacht Kees. Op een camping in Burgh-Haamstede hebben ze maar liefst 47 jaar lang een door Kees eigenhandig gebouwde chalet gehad, waar ze heel wat zomers hebben doorgebracht. “Die hebben we noodgedwongen van de hand moeten doen. Dat was daar een dorp op zichzelf. Daar was het heel leuk.”

Met een gezellige middag in ’t Veerhuis is het feest inmiddels met familie, vrienden en bekenden gevierd. “Gezien onze leeftijd was dat van half drie tot half acht. Veel oude bekenden en vrienden weer eens gezien en gesproken. Het was veel te snel voorbij. Zó feesten en uitgaan als wij vroeger kunnen ze nu niet meer.”