Er zijn vraagtekens bij basisschool Zonnebloem als ideale locatie voor het IKC Zundert.
Er zijn vraagtekens bij basisschool Zonnebloem als ideale locatie voor het IKC Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS

Wikken en wegen over beste plek IKC Zundert

ZUNDERT - Is de locatie van basisschool Zonnebloem misschien toch niet de beste plek om er het voor Zundert gewenste Integraal Kind Centrum (IKC) te realiseren? Is het daarom wellicht beter dat er een onderzoek komt naar een mogelijk geschiktere locatie? Het zijn vragen waarover de Zundertse gemeenteraad zich volgende week woensdag gaat buigen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Wat is wijsheid? In juli 2020 was de raad, net als het college, er nog van overtuigd dat de locatie van basisschool Zonnebloem aan de Burgemeester Manderslaan de beste plek is voor de realisatie van het IKC Zundert waarin onder meer de huidige basisscholen Zonnebloem en Sint Anna en de kinderopvang van Kober onderdak moeten krijgen. Al sprak koepelorganisatie Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ) destijds nadrukkelijk haar voorkeur uit voor de realisatie van het IKC op de locatie Onder de Mast, onder meer vanwege de beschikbare ruimte daar én het gevoel dat een IKC op die plek zou zorgen voor een nieuwe, frisse start.


Vraagtekens

Noem het voortschrijdend inzicht, maar inmiddels zet ook het college vraagtekens bij basisschool Zonnebloem als de ideale locatie voor het IKC Zundert. Na nauw overleg met SPOZ en Kober stellen burgemeester en wethouders de raad nu daarom voor om de eerder gedane locatiekeuze te heroverwegen en te onderzoeken of er misschien toch een potentieel betere locatie voorhanden is, zo nodig zelfs buiten de bebouwde kom. Hieraan liggen verschillende argumenten ten grondslag. Zo blijkt de beschikbare ruimte aan de Burgemeester Manderslaan aan de krappe kant. Met veel passen en meten zouden de gewenste groepsruimten, buitenruimten en parkeerplaatsen wellicht nipt kunnen worden gerealiseerd, maar dat zou wel betekenen dat het niet blijft bij een gebouw van maximaal twee bouwlagen. Een in meerdere opzichten ongewenste situatie. Met nog een verdieping er bovenop zou het IKC op de locatie Zonnebloem dan anderhalve meter boven de bestaande bebouwing uitsteken en daarmee een behoorlijk stedelijk karakter krijgen, wat niet valt te rijmen met het landelijke karakter van het dorp Zundert. Bovendien hangt aan een gebouw van drie verdiepingen een fors hoger prijskaartje.


Mogelijkheden

Ook onderwijskundig wordt een gebouw met meerdere verdiepingen als onwenselijk bestempeld. In een in november 2021 door SPOZ en kinderopvangorganisatie Kober opgesteld Plan van Wensen en Eisen wordt duidelijk gemaakt dat de ruimten van de kinderopvang en onderbouw in ieder geval op de begane grond moeten worden gerealiseerd. Deze ruimtelijke afstemming is mede vanuit het oogpunt van samenwerking tussen peuteropvang en onderbouw van groot belang. De realisatie van een IKC op de krappe locatie Zonnebloem heeft als bijkomend probleem dat niet of nauwelijks kan worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen. Denk alleen al aan de aangekondigde stelselwijziging van de kinderopvang, welke voorziet in de geleidelijke invoering van gratis kinderopvang vanaf 2025. Hierdoor zal rekening moeten worden gehouden met een stijgende vraag naar kinderopvang en buitenschoolse opvang. Een geheel nieuwe locatie echter biedt ook weer mogelijkheden voor bijvoorbeeld de combinatie van een IKC met een nieuwe sportvoorziening. De verouderde sporthal aan Onder de Mast zou in dat geval bijvoorbeeld kunnen worden vervangen door een nieuwe sporthal gecombineerd met de bouw van het IKC Zundert.


Veel werk

De bal ligt nu bij de raad, maar de tijd begint te dringen. Het onderwijs in Zundert hunkert naar kwalitatief goed onderwijshuisvesting. Voordat de realisatie van een nieuw IKC Zundert van start kan gaan, dient echter nog het nodige werk te worden verzet. Gaat de raad akkoord met het voorstel, dan dient er immers eerst (deels) een nieuw locatieonderzoek te worden uitgevoerd, gevolgd door de keuze voor een definitieve locatie en het opstellen van een ontwerp. Wellicht moet er, afhankelijk van de bevindingen in een nieuw locatieonderzoek, bovendien nog een stuk grond worden verworven. [n]