Marien Provoost en Janneke van Bladel met de Aandeslag-Trofee 2022. Van links naar rechts: Floor Nauws, David Bömer, René Rijken, René Renne, Susan van Ostaayen en minister Hugo de Jonge.
Marien Provoost en Janneke van Bladel met de Aandeslag-Trofee 2022. Van links naar rechts: Floor Nauws, David Bömer, René Rijken, René Renne, Susan van Ostaayen en minister Hugo de Jonge. FOTO R.ZWINKELS

Gemeente Zundert wint Aandeslag-Trofee

ZUNDERT - De Gemeente Zundert is met het project Zundert Floreert uitgeroepen tot winnaar van de Aandeslag-Trofee 2022 van het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’. In aanmerking voor deze prijs komen projecten en plannen van overheden en samenwerkings­verbanden die een duidelijk probleemoplossend karakter hebben.


DOOR ADDO SPRANGERS


Samen het gebied mooier, beter en vitaler maken. Dat is het doel van Zundert Floreert. “Met een houding van ‘ieder voor zich’ komen we er niet,” vertelt Marien Provoost, projectleider Gemeente Zundert). “Daarom werken we als collectief samen met de overheid, dorpsraden, ondernemers, ZLTO en andere partners in de regio.” 

Met elkaar bekijken ze nieuwe initiatieven in het gebied en dragen ze er zorg voor dat ieder plan zoveel mogelijk meerwaarde heeft voor de omgeving. Het resultaat: duurzame initiatieven en gebiedsvisies waar het hele collectief achter staat. In juli 2022 is de proefperiode van drie jaar afgerond. Alle partijen hebben in een convenant afgesproken om op deze manier te blijven werken.

 

Cultuuromslag

“We zijn trots op de veel mooie fysieke projecten die uit Zundert Floreert voortgekomen zijn en nog meer in de gezamenlijke voorbereiding,” meldt de Gemeente Zundert via Facebook. “Maar ook op wat je niet ziet: een cultuuromslag, het groeiend begrip en vertrouwen in elkaar en nieuwe samenwerkingsverbanden. Dat is de grootste winst. En dat beaamde ook minister Hugo de Jonge met de uitreiking van de Trofee.”


Juryrapport

Volgens het juryrapport is de aanpak van Zundert Floreert verlopen volgens de bedoelingen van de Omgevingswet, waarin naar meerwaarde voor het gebied wordt gekeken in plaats van naar de regels. Waarin gewerkt wordt vanuit oplossingen in plaats vanuit beperkingen. En waarin gezocht wordt naar een win-winsituatie. Daarbij wordt het belang onderstreept dat niet alleen de andere overheden zijn betrokken, maar ook bewoners en ondernemers die gezamenlijk concrete initiatieven verder helpen.


Nominaties

Projecten en plannen van overheden en samenwerkingsverbanden die een duidelijk probleemoplossend karakter hebben, komen zoals gezegd in aanmerking voor de Aandeslag-Trofee. 

De jury kwam vorig jaar december met drie nominaties voor de beste initiatieven. Naast de Gemeente Zundert werd de Gemeente Rotterdam genomineerd en wel met drie projecten: de Rotterdamse Nalevingstafel, de Omgevingswet Marathon en Werken in de geest van de Omgevingswet. De Gemeente Veenendaal werd eveneens genomineerd en wel voor het Puntensysteem Omgevingsvisie. 


Samenwerking

Het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet' is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO) en het Rijk. Surf voor meer informatie naar zundertfloreert.nl en aandeslagmetdeomgevingswet.nl/implementatie/ervaringen/aandeslag-trofee. [n]