Feest tijdens het Prinsengeburenbal in 't Aopelaand.
Feest tijdens het Prinsengeburenbal in 't Aopelaand. FOTO ANKO GILS

Prinsengeburen zorgt voor verbroedering

RIJSBERGEN - Zaterdag lag het episch centrum van carnaval in het Aopelaand. Wat een traditie en wat een feest!


In 1974 sloot Breda met 11 omliggende kerkdorpen een convenant om elke tweede zaterdag in het jaar samen een bijeenkomst te houden. De caravaan komt elk jaar bij een andere vereniging op bezoek en zo was CV de Aopelaanders afgelopen zaterdag na 12 jaar weer de gastheer. O nee, na 14 jaar, twee jaar later dan gepland door corona. Traditiegetrouw mag de organiserende carnavalsvereniging een extra carnavalsvereniging uitnodigen, dus hadden de Aopelaanders hun broeders CV de Goudpoepers uit Achtmaal er bijgehaald, net als 13 jaar geleden.

Op zaterdag werden de prinsen met hun nar, hofdames en politie, om 11 voor 3 eerst ontvangen in de harmoniezaal. Het ontvangst is ingericht om in een officiƫle setting de waardering over de verenigingen, en in het bijzonder de prinsen en baron, naar elkaar uit te spreken.

Door te loten werd de volgorde vastgesteld waarin de leutvorsten hun waardering mochten uitspreken over de gastheer, prins Jan-Knillis 1. Dit ging gepaard met de nodige kwinkslagen en een kleine toepasselijke gift. Elke leutvorst kreeg hier exact 3 minuten en 33 seconden de tijd voor. Na deze tijd gingen de microfoon en het licht uit en begon hofkapel Aopnormaol te spelen. Enige tijd voor uitloop van de waardering was er niet. Zo moest prins Jan-Knillis 1 ten tweede male de ballonnen kapot slaan die voor zijn gezicht hingen. Een duidelijk bewijs dat de anekdotes over de prins snel worden doorverteld. De Aopelaandse prins op zijn beurt sprak zijn waardering uit in een weerwoord naar elke prins. Een ware litanie van loftuitingen. Ook onze burgervrouw Joyce Vermue was met een wethouder van de partij en nam de taak van loftuitingen serieus op zich.

Na het eten werd verzameld in de Koutershof alwaar de 13 carnavals verenigingen werden opgewacht door de eigen raad en hofkapel. Wat een kleur en sfeer in de zaal, geweldig! Stel je eens voor. Van elke gemeenschap zijn diegene afgevaardigd waaraan het grootste jaarlijkse leut feest wordt toevertrouwd, de raad. Ook zijn de beste hofkapellen aanwezig en 13 gekozen prinsen en baron als voorgangers in het feest.

Om 20:11 uur werd de feestavond geopend. Om beurten speelden de hofkapellen op een podium in de zaal en op een podium in het taverne, terwijl de baron of prins, samen met de hofdames en de raad, het feest aan zwengelden. De Koutershof was voor de gelegenheid omgetoverd tot een heus oerwoud met 80 grote bamboe planten en honderden kleine knuffel aopen. 11 minuten over 11 uur werd de hamer van het organiseerde gebuur overgedragen aan de BAK van Boemeldonck. Volgend jaar zijn zij de gastheer.

Het geweldige feest werd doorgezet met een ludiek optreden. Een feest dat niet kon worden gehouden zonder de inzet van de vele vrijwilligers uit ons dorp.[n]