Ambiance op de Markt in Zundert tijdens de Nieuwjaarsontmoeting.
Ambiance op de Markt in Zundert tijdens de Nieuwjaarsontmoeting. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT

Nieuwjaarsontmoeting in gezellige sfeer

ZUNDERT - Het was op zich een goed idee van de Gemeente Zundert om de officiële aftrap van het nieuwe jaar een keer in een ander jasje te steken. Dat daar vrijdag meteen ook even een regenjasje aan te pas moest komen, kon ondanks de tijd van het jaar natuurlijk niet helemaal worden voorzien.


DOOR ADDO SPRANGERS


In plaats van de traditionele Nieuwjaarsreceptie in het Raadhuis aan de Markt, was deze keer gekozen voor een Nieuwjaarsontmoeting buiten, op de vrolijk aangeklede Markt vóór het Raadhuis. De weergoden leken het initiatief echter niet al te gunstig gezind. Dat resulteerde ’s ochtends in een flink pak sneeuw op Zundert, ’s middags gevolgd door regenbuien. 

Voor de Gemeente Zundert echter geen reden om het evenement af te blazen. ”We hebben onrustige jaren achter de rug,” legt burgemeester Joyce Vermue uit. “Dan is het onverminderd belangrijk om er voor elkaar te zijn, te luisteren en mee te denken met elkaar. We hadden, als college én gemeenteraad, daarom ook de wens om daadwerkelijk naar buiten toe te gaan en zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Jong en oud. Uit alle kernen. Iedereen die zich op welke wijze dan ook verbonden voelt met onze gemeente.”


Nieuwjaarswensen

En dus konden de vele bezoekers, al dan niet getooid in regenkleding of voorzien van paraplu, in de Zundertse buitenlucht toch in opperbeste stemming Nieuwjaarswensen uitwisselen. Daarbij bleef het, op een paar druppels na, gelukkig droog. 

De winters aangeklede Nieuwjaarsontmoeting werd omlijst met een gevarieerd aanbod van activiteiten, welke op een leuke manier aan elkaar werden gepraat door Tess Mutsters. Via de postbodes Trek en Trees stuurden bezoekers elkaar kaartjes, terwijl een pendeldienst van duofietsen ervoor zorgde dat ook oudere en vaak minder mobiele inwoners van De Willaert van de Nieuwjaarsontmoeting konden genieten. Voor kinderburgemeester Ties van Steen was een niet onbelangrijke rol weggelegd tijdens de Nieuwjaarsontmoeting: hij mocht er de aanwezige popcornmachine openen, waarvan door de vele aanwezige kinderen dankbaar gebruik werd gemaakt. Wim Dictus zorgde voor een muzikale noot en leden van Triple-S Dance vertoonden hun danskunsten. Zundertse ondernemers ten slotte droegen hun steentje bij door de verzorging van een hapje en een drankje voor hun rekening te nemen. Daarbij was voor elk wat wils: van chocolademelk tot glühwein en van erwtensoep tot oliebollen.

Cultuurprijs

Een mooie verrassing was er voor Marleen Hendrickx. Zij ontving de cultuurprijs Goede Grond van de gemeente Zundert, waarvan de naam verwijst naar de vruchtbare bodem in de gemeente Zundert op cultureel gebied. Theatermaakster Hendrickx kreeg de prijs voor haar bijzondere bijdrage aan cultuur in de gemeente en daarbuiten. Ze oogstte landelijk veel lof met haar theatervoorstellingen X Y I en de X Y WE, over de intersekse ervaring van haar en haar spelers. De cultuurprijs wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon, die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan cultuur in de gemeente Zundert, en geldt als blijk van waardering voor de kwaliteit van het werk van de prijswinnaar, en ter stimulering van talent. [n]